U trendu

Virus protiv samog sebe – nova strategija protiv kovida?

Nova eksperimentalna metoda pretvaranja virulencije novog koronavirusa protiv samog sebe mogla bi potencijalno dovesti do novih terapija protiv kovida 19, tvrdi se u novoj naučnoj studiji, piše „Independent“.

Nova eksperimentalna metoda pretvaranja virulencije novog koronavirusa protiv samog sebe mogla bi potencijalno dovesti do novih terapija protiv kovida 19, tvrdi se u novoj naučnoj studiji.

Nova strategija, prema istraživačima predvođenim timovima sa Harvardske medicinske škole (HMS) i Bostonske dečje bolnice, pokazala je obećavajuće rezultate kod miševa i ljudskih ćelija u laboratorijskoj posudi.

Radi tako što narušava kritičnu ravnotežu u proizvodnji proteina u ćelijama zaraženim novim koronavirusom, navodi studija objavljena ranije ovog meseca.

Kada su ćelije zaražene SARS-CoV-2, uspostavlja se ravnoteža između omogućavanja ćelijama da nastave da stvaraju sopstvene proteine za održavanje života i manipulisanja njima u cilju proizvodnje proteina za replikaciju virusa.

Istraživači su rekli da dva dela virusa doprinose ovoj ravnoteži: jedan, virusni protein nazvan Nsp1 – koji smanjuje sposobnost ćelije da pravi bilo kakve proteine – i drugi, sićušni segment RNK virusnog genetskog materijala koji se zove petlja stabljike 1.

Potonji, kako su rekli, služe kao pristupna kartica da se prođe Nsp1 i uputi ćelija kako bi napravila više virusnih proteina – pristup koji istraživači žele da ponište.

U studiji, naučnici su razvili kratak komad molekula sličnog RNK – nazvan oligo – koji se vezuje za petlju 1 i blokira je.

Blokiranjem pristupne kartice, naučnici su rekli da bi mogli da spreče proizvodnju virusnog proteina Nsp1.

„Kada se oligo veže, petlja stabljike 1 više ne može da radi. Virus se gasi sopstvenim Nsp1“, rekao je koautor studije Hao Vu iz HMS i Bostonske dečje bolnice u saopštenju.

Naučnici su testirali eksperimentalnu metodu na ljudskim ćelijama kultivisanim u laboratoriji i na miševima koji su projektovani da imaju ljudski ACE2 receptor – proteine kapije preko kojih novi koronavirus ulazi u ćelije.

Otkrili su da ćelije tretirane eksperimentalnom metodom stvaraju otprilike jednu četvrtinu virusa od onih koje nisu tretirane, a lečeni miševi su zaštićeni od umiranja od kovida 19.

Dok je samo petina netretiranih miševa preživela infekciju, istraživači su rekli da se oko 60 odsto onih koji su primili oligoze oporavilo, pri čemu su lečeni miševi izgubili manje težine tokom infekcije od netretiranih miševa.

„Terapija je inhibirala replikaciju virusa“, rekao je koautor studije Pjetro Fontana.

Pošto je genetski kod matične petlje 1 segmenta RNK virusa nepromenljiv u svim varijantama, istraživači pretpostavljaju da ako bi se razvila mutacija koja bi mu omogućila da pobegne od oligoa, ta mutacija sama po sebi mogla bi da ugrozi sposobnost virusa da se replicira.

„Naša strategija čini virus da bira: ili da ga ubije naš oligo ili da evoluira da postane manje neprijateljski prema ljudskim ćelijama“, rekao je Setu Vora, drugi autor studije.

„Ova strategija pretvaranja sopstvene virulencije SARS-CoV-2 protiv samog sebe mogla bi se iskoristi u terapijske svrhe“, napisali su naučnici.

Eksperimentalni metod se mora dalje testirati u studijama na životinjama, kao i u kliničkim ispitivanjima na ljudima pre nego što se može smatrati bezbednim i efikasnim kod ljudi.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)