Za brzi internet grant WBIF 1,7mln evra i kredit EBRD 18 mln

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj potpisala je sa Vladom Srbije ugovor o kreditu od 18 miliona evra za projekat širokopojasne mreže u ruralnim područjima i ugovor o donaciji od 1,7 miliona evra koju su obezbedili bilateralni donatori iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

To će omogućiti Srbiji da finansira dizajn i izgradnju optičke širokopojasne infrastrukture u ruralnim regionima zemlje, saopštila je EBRD.

Tako će 90.000 domaćinstava i 600 škola i javnih institucija u ruralnim područjima u Srbiji dobiti pristup brzom širokopojasnom internetu zahvaljujući projektu digitalizacije Vlade Srbije koji podržavaju EBRD i bilateralni donatori u okviru WBIF.

Kako je navedeno, zahvaljujući tom projektu biće poboljšan pristup obrazovanju i informacijama za učenike i ljude u ruralnim podrucjima.

Projekat je deo inicijative za promociju digitalizacije kao pokretaca ekonomskog rasta i pozicioniranje zemlje kao središta za razvoj IT sektora.

Trenutno je samo 69 procenata ruralnih srpskih domaćinstava povezano sa fiksnim širokopojasnim mrežama, u poredenju sa 85 procenata u urbanim sredinama (na osnovu podataka iz 2019. godine).

Ovaj jaz značajno otežava pristup ekonomskim mogućnostima velikom delu stanovništva, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ukazuju da su mere karantina zbog pandemije kovida 19 širom sveta pokazale da je brzi internet presudan za rad od kuće, nastavak obrazovanja, pristup medicinskim i finansijskim uslugama ili jednostavno održavanje komunikacije sa spoljnim svetom.

Čak i pre pandemije koronavirusa, nedostatak širokopojasnog interneta za seoske škole identifikovan je kao rastući problem za Srbiju pošto četvrtina svih učenika pohađa škole u seoskim sredinama.

Poslednjih godina, kako je navedneo, rast upisa u ruralnim regijama nadmašio je rast u svim ostalim školama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.