Za godišnjicu početka pandemije u Vuhanu, premijera dva film

PEKING – Dva nova filma o epidemiji korona virusa u Vuhanu izašla su danas, uoči godišnjice 76-dnevnog zatvaranja u centralnom kineskom gradu kada je prvi put otkriven kovid-19.

Prvi film, autora Cao Jinlinga, državni je projekat koji slavi Vuhanove žrtve, i nakon današnje premijere biće prikazivan u biskopima širom Kine, a drugi je mračni dokumentarni film o pandemiji umetnika i političkog aktiviste Aj Vejveja, koji do svoje publike dolazi samo putem Interneta, prenosi AP.

Agencija navodi da je kineska vlada u filmu „Dani i noći u Vuhanu“ pokušala da kontroliše narativ i odbaci krivicu za poreklo pandemije, kao i da je napravila priču o državnom trijumfu protiv virusa.

U tom filmu učestvuju prilozi 30 filmskih stvaralaca koji prikazuju patnju 11 miliona stanovnika, medicinskog osoblja i radnika u prvoj liniji borbe protiv virusa od samih početaka pandemije u decembru 2019. godine, navodi AP.

Aj Vejvej, autor drugog filma, „Coronation“, kaže da su prikazivanje njegovog filma odbili bisokopi, festivali ali i Amazon and Netflix i tu cenzuru pripisuje strahu od zameranja vladajućoj partiji koja po njemu kontroliše koji filmovi se mogu prikazivati u Kini i koji kineski filmovi mogu biti prikazani u inostranstvu.

Ajev film kritički se odnosi prema kineskim vlastima i obrađuje istu priču iz perspektive građevinskih radnika, dostavnog osoblja, medicinskih radnika i stanovnika Vuhana.

Kao i prvi film, to je kolaž, ali se umesto toga oslanja na snimke koje su ponekad tajno snimali njegovi prijatelji, kolege i snimatelji amateri, od kojih neki ostaju anonimni da bi izbegli posledice, navodi agencija.

Zaključavanje u Vuhanu, uvedeno je 23. januara 2020, a na kraju je prošireno na okolna područja u provinciji Hubej, čime je 56 miliona ljudi bilo u karantinu u svojim domovima.

Bolnice i mrtvačnice bili su preplavljenie u jeku krize, a u Vuhanu je registrovano i najviše od 4.635 umrlih od kovid-19.

U gradu trenutno boravi tim koji je poslala Svetska zdravstvena organizacija koji treba da otkrije poreklo korona virusa koji je izazvao pandemiju u celom svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.