U trendu

Zabrinjavajuće: Smrtnost od korone možda je čak 60 odsto veća nego što je prijavljeno

Broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa mogao bi da bude 60 odsto veći nego što prikazuju zvanični podaci, piše Fajnenšel tajms na osnovu analize 14 zemalja.

Prema statističkim podacima o smrtnosti u analiziranim zemljama, zabeleženo je 122.000 smrtnih slučajeva više od normalnog proseka za isti period, što je znatno više od prijavljenih 77.000 smrtnih slučajeva zbog COVID-19 u tim državama.

Ako bi se isti rast nivoa smrtnosti u tim zemljama preslikao na celi svet, globalni broj umrlih od komplikacija povezanih sa koronavirusom porastao bi sa zvaničnih 200.000 na čak 318.000, piše list.

Kako bi izračunao „višak“ smrtnih slučajeva, Fajnenešel tajms je uporedio smrtnost od raznih uzroka u martu i aprilu 2020. sa prosekom za isti period između 2015. i 2019. godine.

Prema toj analizi, u Belgiji je ukupna smrtnost u tom periodu porasla za 60 odsto, u Španiji za 51, u Holandiji za 42, a u Francuskoj za 34 odsto.

Neki od tih smrtnih slučajeva mogu biti uzrokovani i drugim faktorima, osim korona virusom, jer su građani za vreme pandemije izbegavali bolnice i nisu imali regularan pristup terapijama.

Najveći „višak“ smrtnosti zabeležen je na mestima koje je izrazito teško pogodila epidemija COVID-19, što sugeriše da je većina tih smrti ipak direktno povezana sa virusom, a ne samo sa nuspojavama mera ograničenja.

Statističar Dejvid Špajghalter sa Kembridža rekao je da dnevni brojevi umrlih od korona virusa u Britaniji nisu realni, jer prikazuju samo one koji su umrli u bolnicama.

Porast iznad prosečnog nivoa smrtnosti najizraženija je u urbanim područjima koje je najviše pogodila pandemija koronavirusa.

U severnoj italijanskoj regiji Lombardiji je u oko 1.700 opština zabeleženo više od 13.000 više smrtnih slučajeva u odnosu na prosek za taj period, što je mnogo više nego 4.348 prijavljenih smrti od COVID-19 u toj regionu.

Region oko Bergama zabeležio je največi rast smrtnosti na međunarodnom nivou, sa 464 odsto porasta smrtnih slučajeva iznad normalnog nivoa, a slede Njujork sa porastom od 200 odsto i Madrid sa 161 odsto.

U Engleskoj i Velsu je od 3. do 10.aprila bio najveći porast smrtnosti za taj period u ovom veku, jer je broj umrlih bio 76 odsto veći od proseka za istu sedmicu u poslednjih pet godina.

(FoNet)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.