Zataškavanje sa vrha: „Heroj SARS-a“ tvrdi da su se krili ključni detalji o koroni

Kina se i dalje suočava sa „velikim izazovom“ od mogućeg novog talasa Kovida -19, upozorio je visoko pozicionirani zdravstveni savetnik kineske vlade i istakao da postoji ozbiljna zabrinutost zbog nedostatka imuniteta u društvu u vreme kada još traje trka za razvoj vakcine.

Doktor Zong Nanšan rekao je za CNN da su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put zabeležena pandemija u decembru prošle godine, zataškale ključne detalje o obimu početnog žarišta.

Iako je Zong priznao da je u početku prijavljen manji broj zaraženih u Vuhanu, on je odbacio optužbe da su zvanične statistike Kine nepouzdane čak i nakon što je kontrolu nad odgovorom na korona virus preuzela centralna vlada krajem januara.

Kina, u kojoj je prijavljeno više od 82.000 zaraženih i 4.633 preminulih, u velikoj meri obuzdala je širenje virusa i život je počeo da se polako vraća u normalu. Mere karantina su ublažene, a pojedine škole i fabrike su ponovo otvorene u zemlji.

Međutim, Zong smatra da vlasti ne bi trebalo da budu zadovoljne pošto je velika opasnost od drugog talasa infekcija.

„Većina Kineza u ovom trenutku je još podložna infekciji Kovid-19 zbog nedostatka imuniteta. Mi se suočavamo sa velikim izazovom, mislim da nije bolje nego u stranim zemljama u ovom trenutku“, rekao je Zong.

Zong, koji je u Kini poznat kao „heroj SARS-a“ zbog njegove borbe protiv epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma 2003. godine, predvodio je zemlju u odgovoru na korona virus, naročito u kritičnim, prvim fazama pandemije.

Zong je 20. januara na državnoj televiziji ČTV potvrdio da korona virus može da se prenosi između ljudi, nakon što su zdravstvene vlasti Vuhana nedeljama tvrdile da nema jasnih dokaza o prenosu virusa s čoveka na čoveka i da je epidemiju „moguće sprečiti i kontrolisati“, navodi CNN.

Zong je, predvodeći tim stručnjaka koje je poslala Nacionalna zdravstvena komisija kako bi istražili epidemiju, posetio Vuhan 18. januara.

On je rekao da je po dolasku primio brojne pozive lekara i bivših studenata, koji su ga upozoravali da je situacija mnogo gora nego što se tvrdi u zvaničnim izveštajima.

„Lokalne vlasti tada nisu volele da govore istinu. Na samom početku su ćutali i onda sam ja rekao da verovatno imamo veći broj inficiranih“, rekao je Zong.

On je dodao da je postao sumnjičav kada je zvaničan broj slučajeva u Vuhanu duže od deset dana iznosio 41, uprkos tome što se infekcija pojavila u inostranstvu.

„Nisam verovao u taj rezultat, pa sam nastavio da zapitkujem“, rekao je Zong dodajući da je tražio da dobije realne brojke.

U SAD je broj smrtnih slučajeva od korona virusa premašio 87.000, a predsednik Donald Tramp javno je doveo u pitanje tačnost podataka o broju smrtnih slučajeva u Kini.

Međutim, Zong kaže da je kineska vlada naučila lekcije iz epidemije SARS-a pre 17 godina, kada je zataškala „nešto od epidemije, na dva ili tri meseca“.

Zong je rekao da je ovog puta centralna vlada najavila da bi „svi gradovi i sva odeljenja vlade trebalo da prijave stvarni broj slučajeva“ i upozorila da će u suprotnom biti kažnjeni.

„Dakle, od 23. januara, mislim da će svi podaci biti tačni“, rekao je Zong.

Zong je, takođe, odbacio teoriju Trampa i američkog državnog sekretara Majka Pompea da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.