Završena obnova kompleksa Sahat i Barokne kapije

BEOGRAD – Na Beogradskoj tvrđavi završeni su radovi na obnovi kompleksa Sahat i Barokne kapije koji su, kako je rečeno, koštali 53 miliona dinara bez PDV-a.

U pitanju su obimni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije iznad kojih je izgrađen plato, rekonstruisane su i prostorije nekadašnje Galerije, a u planu je i otvaranje vizitorskog centra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je ponosan na sve što je, pored obnove Sahat i Barokne kapije, poslednjih nekoliko godina urađeno na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan.

Podsetio je da su rekonstruisani Malo stepenište, Veliko stepenište, spomenik „Pobednik“ i plato na kom se nalazi, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Damad Ali-pašino turbe, česma Mehmed-paše Sokolovića.

„Ponosan sam što nikada više nije urađeno na Beogradskoj tvrđavi nego poslednjih nekoliko godina i nastavićemo to da radimo“, rekao je Vesić.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u obnovi kompleksa Sahat i Barokne kapije jer je to, dodao je, istorijska stvar.

„Ovo se radi jednom u veku i mislim da svi zajedno – republički i gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti, preduzeće ‘Beogradska tvrđava’, opština Stari grad i Grad Beograd dajemo doprinos tome da ova tvrđava bude očuvana jer nemamo tako puno spomenika kulture i red je da ono što imamo sačuvamo za sledeće generacije. To je naša obaveza“, rekao je Vesić.

Direktorka JP „Beogradska tvrđava“ Marija Reljić je rekla da je, od svih radova koji su u ovoj godini bili planirani na prostoru Beogradske tvrđave, obnova Sahat i Barokne kapije zahtevala najkompleksnije radove.

Istakla je da je ponosna na sve što je urađeno tokom epidemije korona virusa i zahvalila projektantima, izvođačima, zaposlenima u preduzeću „Beogradska tvrđava“ i Gradu Beogradu koji je, istakla je, izdvojio sredstva i prepoznao značaj obnove kompleksa Sahat i Barokne kapije.

„Ne mogu da opšem koliko smo mi u preduzeću ‘Beogradska tvrđava’ i pretpostavljam svi oni koji su učestvovali na ovom projektu srećni i zadovoljni što je ovako nešto, posle toliko decenija, obnovljeno“, rekla je ona.

Sahat kapija predstavlja glavni ulaz u Gornji grad Beogradske tvrđave iz pravca grada, odnosno Knez Mihailove ulice i Ulice Vase Čarapića.

Izgrađena je u okviru jugoistočnog bedema Gornjeg grada, koji je od vremena nastanka u srednjem veku pa do poslednje rekonstrukcije tvrđave izvedene u XVIII veku usled mnogih intervencija potpuno transformisan.

Kompleks Sahat kapije danas čine dve kapije iz različitih perioda, Barokna kapija i Sahat kapija koje se nalaze u neposrednoj blizini i koje su međusobno povezane manjom bočnom prostorijom.

Pored tih kapija kompleksu pripada i Sahat kula izgrađena na spoljnjoj strani bedema iznad prolaza Sahat kapije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.