Završene konsultacije, može zahtev za registraciju u EU

MOSKVA – Evropska agencija za lekove (EMA) završila je konsultacije sa tvorcima ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, koji sada mogu podneti zahtev za registraciju na tržištu Evropske unije, rečeno je Sputnjiku u Agenciji.

„U ovoj fazi možemo reći da je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja održao naučnu konsultaciju sa EMA o njihovim vakcinama protiv kovida 19 Sputnjik Ve. Kao sledeći korak kompanija može da pripremi zahtev za dobijanje potvrde o registraciji“, rekao je sagovornik Sputnjika.

Predstavnik Evropske agencije za lekove je rekao da Agencija zasad nije primila zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V i da se o rokovima za dobijanje odobrenja od EMA za tržište EU može razgovarati nakon što prime odgovarajući zahtev.

Agencija RIA Novosti takođe prenosi da je sada moguće predati zahtev za registraciju Sputnjika V na tržištu EU.

U slučaju da Evropska komisija izda uslovnu potvrdu o registraciji i odobrenje, ruska vakcina će se moći centralizovano isporučivati u EU. Evropska unija je još pre pojave prvih odobrenih vakcina protiv virusa korona donela odluku o njihovoj centralizovanoj nabavci.

Do sada su sklopljeni ugovori sa šest proizvođača.

Trenutno su na tržištu EU odobrene vakcina Fajzer/Biontek, Moderna i Astrazeneka.

Osim toga, EK je sklopila ugovore o isporuci vakcina u EU sa kompanijama Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, CureVac, ali ove kompanije još nisu podnele zahtev za registraciju svojih vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.