Zbog korone gubitak ZOO vrta 14 miliona dinara

JAGODINA – Zoološki vrt u Jagodini, jedan od četiri u Srbiji, sa kojim je počeo razvoj turizma u ovom gradu i Pomoravlju, zbog epidemije korona virusa ove godine je ostvario gubitak od 14 miliona dinara.

„Realizovan je jako mali broj školskih ekskurzija, gotovo da ih nije ni bilo, što je direktno uslovilo gubitak od 8.000.0000 dinara kada je u pitanju prodaja karata i 6.000.000 dinara kada je u pitanju prihod restorana“, precizira se u izveštaju J.P „Zoološki vrt“ Skupštini grada koga je potpisala v.d direktora Ivana Ristić – Ilić.

Individualni broj poseta opao je za 40 odsto, koliko i ugostiteljskih usluga, a značajno su niži prihodi i od prodaje suvenira i svi ostali prihodi, navodi se u izveštaju.

„Iako je urađeno sve kako bi posedice bile što manje, realizacija poslovanja u 2020. godini je manja u odnosu na plan usled direktnog uticaja proglašenja vanrednog stanja u Srbiji i pandemije koroona virusa koja je obeležila celu poslovnu godinu“.

I pored nepredvidljive situacije sa korona vorusom, „koja komplikuje situaciju“, ZOO u narednoj godini planira pozitivno poslovanje sa ostvarenom dobiti a povoljna situacija je i što nema kreditnh zaduženja kod komercijalnih banaka niti ih ima u planu.

ZOO vrt u Jagodini je otvoren je 10. jula 2006. godine, predstavlja početak modernog turizma u Pomoravlju i ovom delu Srbije, pozicioniranje Jagodine na turističkoj mapi Srbije i Evrope.

Posle ZOO, Jagodina je, u ovom delu grada, izgradila Akvapark, otvorila Muzej voštnih figura, uredila Izletište“Potok“ sa veštačkim vodopadom, otvoren je „Vivo šoping“ centar koje godišnje pseti gotovo 100.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.