U trendu

Zeković:Da vlada 22. mart proglasi Danom žalosti u CG

PODGORICA – Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković uputio je vladi inicijativu da 22. mart bude proglašen za Dan žalosti i Dan nacionalnog sećanja na sve žrtve korona virusa u Crnoj Gori.

Tog datuma 2020. godine je preminuo prvi građanin Crne Gore od posledica izazvanih korona virusom.

Zeković je, kako prenosi podgorički portal CdM, inicijativu uputiovladi jer smatra da je Crnoj Gori potreban nacionalni program pamćenja i to bi, kaže, bio način uspostavljanja potrebnog nacionalnog jedinstva u borbi protiv zarazne bolesti koje izostaje posebno zbog nedosledne i neblagovremene zdravstvene politike i ispolitizovane zdravstvene zaštite.

On je pozvao građane da toga dana u sredinama u kojima žive, stajanjem, šetnjom, isticanjem fotografija preminulih, paljenjem sveća, molitvom, učenjem ili na drugi njima prikladan način iskažu sećanje na preminule i solidarnost sa njihovim porodicama a zdravstvene vlasti pozovu na odgovornije i kvalitetnije delovanje.

Komemoraciju i kolektivno pamćenje, dodao je, na žrtve korona virusa svojim aktivnostima treba da podrže i sve verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori, bez bilo kakve diskriminacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.