U trendu

Zgrade zatvorene zbog korone – izvor DRUGE opasne bolesti?!

Komercijalne zgrade zatvorene nedeljama zbog pandemije koronavirusa mogle bi da podstaknu drugu opasnu zarazu pluća – legionarsku bolest.

Stručnjaci za javno zdravstvo pozivaju vlasnike zgrada širom sveta da pažljivo ponovno otvaraju zgrade kako bi se sprečilo izbijanje teškog, ponekad smrtonosnog, oblika upale pluća.

Iznenadna i brza zatvaranja škola, fabrika, kompanija i vladinih kabineta stvorila su neviđeni pad u korišćenju vode. Nedostatak hlorisane vode koja prolazi kroz vodovodne cevi u kombinaciji s nepravilnim promenama temperature stvorili su uslove za bakterije koje uzrokuju legionarsku bolest, upozorili su stručnjaci.

Ako je rano dijagnostikovana, legionarska bolest je manji zdravstveni rizik od kovida-19, bolesti izazvane novim koronavirusom. Većina slučajeva mogla bi da se uspešno liječi antibioticima i bolest se ne prenosi s čoveka na čovjeka.

Međutim, dok vlasti razmatraju ponovno otvaranje, svaka komercijalna zgrada ispražnjena ili nedovoljno korišćena duže od tri nedelje rizik je za izbijanje legionarske bolesti, osim ako vodovodne cevi nisu ispravno isprane i na druge načine sanirane, rekli su zdravstveni stručnjaci i zvaničnici američke vlade.

Prema ažuriranim smernicama američkih Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti pretnja se odnosi i na hidromasažne kade, fontane, sisteme za prskanje vode i miliona rashladnih tornjeva na komercijalnim zgradama.

„To je svetski problem, koji se može rešiti mjerama opreza“, rekla je britanska mikrobiološkinja Suzan Sarman L, koja je napravila smernice za ponovno otvaranje Evropskog društva za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti.

Osobe s legionarskom bolešću razvijaju upalu pluća. Zdravi ljudi se obično oporave, ali često im je potrebna hospitalizacija i antibiotici za lečenje infekcije pluća. Otprilike jedan od 10 pacijenata umre, prema CDC-u.

Kanadska agencija za javne usluge i nabavke je 6. aprila izdala upozorenje vladinim ustanovama i navela da bi cevi u zgradama koje su više od nedelju dana sa slabim protokom vode, ili u njima uopšte nije bilo protoka, trebalo temeljno isprati najmanje 30 minuta.

Stiv Via iz Američkog udruženja za vodoprivredu, koje obuhvata komunalne delatnosti, naučnike i stručnjake, rekao je da vlasnici malih preduzeća posebno treba da budu na oprezu. Svi uređaji koji su mirovali tokom pandemije, a spojeni su na vodovodni sistem, trebalo bi da se isperu.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.