najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Biserni osmeh za pozicioniranje u društvu

Botoks, hijaluronska kiselina, silikoni… sve može da sačeka. Prednost među onima koji ne mogu da odole estetskim trendovima jeste korekcija zuba. Blistavi široki osmeh novi je imperativ u svetu lepote.

I Evropa je nametnula svoj pečat. U odnosu na postojbinu bisernog osmeha – Sjedinjene Američke Države, gde vlada pravilo „pod konac” poređanih zuba od jedinica do šestica, na Starom kontinentu prihvaćen je model takozvane harmonične asimetrije. To je izgled zuba bez savršenog niza, već tako da u vilicama ne odstupaju od prirodnog položaja.

Lekari ističu da je loše oralno zdravlje direktno u vezi sa opasnošću od pojave mnogobrojnih zdravstvenih problema: od kardiovaskularnih do respiratornih bolesti ili prevremenog porođaja, ali čini se da je dominacija besprekornog stanja u vilici motivisana najviše estetikom.

Ni Srbiju nisu zaobišle kampanje sa preparatima za izbeljivanje, a malo koja ordinacija neće ponuditi pacijentu korišćene savremenih metoda implanta, skidanja zubne gleđi i drugih metoda, i to za ne baš male svote novca – od stotinak i više evra po zubu.

Takvoj modi doprinela je i era selfija, nasmejanih lica na društvenim mrežam. Čak su pojedini istraživači sproveli istraživanja kako bi utvrdili da li stanje, boja i simetrija zuba dodaje ili smanjuje godine, koliko utiče na opštu ocenu osobe na slici.

Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, jedna je od poznatih čija se slika nosi kao uzor po kojem bi dentista trebalo da izvrši korekciju pacijentu.

Iako nikada nije zvanično potvrđeno, svetski mediji su u vreme njene veridbe sa princom Vilijamom preneli izjavu zubara iz Velike Britanije da je dotad anonimna devojka bila na tretmanu kod francuskog zubnog maga Didjea Filiona.

Lekar, na čijoj su zubarskoj stolici sedeli i Boris Jeljcin, Boris Berezovski ili Roman Abramovič, sam nikada nije potvrdio ni demantovao te navode.

Ako je suditi po anketi koju je popunilo 1.000 ispitanika za potrebe jednog brenda za izbeljivanje zuba, osmeh koji ih je naviše oduševio, vlasništvo je Kristi Brinkli (62), bivše manekenke iz SAD.

Na drugim mestu liste najlepši osmeh jeste glumica Džulija Roberts (48). Slede Dženifer Aniston (46), Sandra Bulok (51) i Keri Andervud (32). Među muškarcima, prema ovoj anketi, najlepši osmeh samim tim i zube ima oskarovac Denzel Vošington (60), na drugim mestu je Bredli Kuper, treći Bred Pit, potom Džordž Kluni, Vil Smit…

U našoj zemlji, zasad nisu rađene slične ankete, ali se zato redovno u okviru istraživanja o zdravlju stanovništva Srbije, koje sprovodi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, detektuje poglavlje o oralnom zdravlju.

Poslednje, sprovedeno 2013, a publikovano 2015. godine, donosi ipak ohrabrenje. Podaci ukazuju da je u našoj zemlji 45,6 procenata stanovnika procenilo stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, što je za 14 procenata više nego 2006.

Registrovan je i porast broja stanovnika koji imaju sve svoje zube, uzrasta 25 godina i više (sa 5,6 procenata u 2006. na 8,3 procenata u 2013. godini). To se može dovesti u korelaciju sa poboljšanim navikama oralne higijene. Naime, u 2013. godini, 51,7 procenata stanovnika izjavilo je da pere zube više od jednom dnevno, dok je 2006. to činilo samo 47,1 procenata njih.

Takođe, porasla je učestalost upotrebe dentalnih proteza u grupi bezubih sa 79 procenata iz 2006. na 82,3 procenta u 2013.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike