U trendu

Budućnost bez duvanskog dima

Škotska će postati zemlja bez duvanskog dima u narednih 20 godina ako planovi vlade te zemlje budu uspešni.
Ministri su razvili strategiju za koju smatraju da će dovesti do toga da manje od 5% populacije odraslih puši 2034. godine, u poređenju sa 23% u 2011. godini.
Ambiciozno
Oni kažu da je Škotska tek treća nacija (pored Novog Zelanda i Finske) u svetu koja je postavila tako "ambiciozan" cilj.
Strategija obuhvata poboljšanje usluga uz pomoć kojih se pomaže ljudima da se odreknu cigareta, kao i oštrije mere za zaštitu ljudi od štenosti izazvane pasivnim pušenjem.
Program je pokrenut od strane ministra za javno zdravlje Majkla Mathesona, koji kaže: „Već smo videli ogromne zdravstvene beneficije koje su usledile nakon zabrane pušenja na javnim mestima. Ova vlada je odlučna da nastavi dalje ka poboljšanju zdravlja i smanjenju nejednakosti zdravstvenih posledica kroz smanjenje broja pušača. Naša vizija jesu buduće generacije bez duvana, kao i socijalne i ekonomske prednosti koje bi nastale smanjenjem broja pušača.“
Cilj
Strategija “Stvaranje generacije bez duvana" postavlja petogodišnje ciljeve za smanjenje prosečne stope pušenja u Škotskoj:

  • 17% u 2016. godini
  • 12% u 2021. godini
  • 9% u 2026. godini
  • 6% u 2031. godini
  • 4% u 2036. godini

Jednostavnije pakovanje
Da bi se postigli ovi ciljevi, škotska vlada je predstavila svoju ideju da se cigarete prodaju u jednostavnim, standardizovanin pakovanjima, mada će ishod ovoga sačekati javne konsultacije Britanske vlade.
Takođe će se investirati u obrazovne programe koji će objasniti mladim ljudima zašto oni ne bi trebalo da započinju sa ovom štetnom navikom, u marketinške kampanje o opasnosti pasivnog pušenja i sprovođenje akcije o zdravstvenim ustanovama bez dima do 2015. godine.
Ministri kažu da takođe žele da lokalne vlasti zabrane pušenje u parkovima i drugim oblastima na otvorenom gde se deca najčešće igraju, tako da deca ne odrastaju misleći da je pušenje dobro.
Učiniti pušenje “neobičnim“
Izvršni direktor Britanskog centra za istraživanje raka, dr Harpal Kumar, navodi u saopštenju: „Sa hiljadama dece koja počinju da puše svake godine, a pri tom je više od četvrtine svih malignih smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji povezano sa pušenjem, hitna akcija je neophodna. Ona treba da se pozabavi razaranjem koje duvan prouzrokuje. Mi delimo viziju ministara o zemlji bez duvana.“
Šila Dafi, izvršni direktor Akcije o pušenju i zdravlju Škotske (ASH–Scotland), kaže: „Generacija bez duvana je vizija kojoj vredi težiti, jer to znači da će dete rođeno sada u bilo kom delu Škotske do punoletstva disati samo čist vazduh, neće biti zavisno od duvana i živeće u zajednici u kojoj je pušenje neobično.“
Iz našeg ugla
Ovo su neke „zapadne i evropske ideje“ kojima bi trebalo da težimo, da „neko“ misli dugoročno o dobrobiti svog naroda i buduće dece. U Škotskoj se ozbiljno i dugoročno razmišlja i radi na polju „aktivnog“ pušenja i pasivnog pušenja, nema „lokalnih sitnosopstveničkih razmišljanja“ i „primitivnih“ kratkoročnih akcija da se nekim pojedincima „nešto omogući“. Ovakva razmišljanja, ovakve zakone i ovakve akcije nama Evropa „niti diktira niti zabranjuje“, a mi sami to ne shvatamo i ne preduzimamo prave mere, pa čak ni ono što je zakonom jasno regulisano ne primenjujemo.
Kod nas postoji mnogo dobrih zakonskih propisa o pušenju i zaštiti od duvanskog dima, kao i o bezbednosti u saobraćaju i bacanju otpada, ali smo mi još daleko od svesnog primenjivanja zakona koji čuvaju naše živote i živote naše dece, a daleko smo i od toga da opomenemo susede, rođake, prijatelje… da to što je zabranjeno i štetno ne rade.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike