najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Buka ugrožava decu

Novo istraživanje ustanovilo je da svaki šesti tinejdžer u Americi ima neki stepen gubitka sluha koji je mogao biti sprečen, kao i da mali broj roditelja zapravo upozorava svoju decu da utiša muziku ili izbegava druge izvore prekomerne buke.
U istraživanju koje je obavljeno putem ankete, učestvovalo je oko 700 roditelja dece uzrasta od 13 do 17 godina, među kojima većina, odnosno više od 96%, smatra da njihov tinejdžer nije u opasnosti ili je samo izložen neznatnom riziku od razvoja problema sa sluhom usled prevelike buke. Upravo zbog toga je više od dve trećine njih reklo da nisu razgovarali sa svojom decom o opasnostima buke.
Kao čest uzrok izlaganju prekomernoj buci, istraživači navode personalne muzičke uređaje, koncerte, diskoteke i slično. Gubitak sluha visokih frekvencija ne dešava se preko noći, već postepeno prevladava, ograničavajući sposobnost da se čuju visoke frekvencije uobičajenih zvuka u govoru, kao što su slova s, h i f. Tokom vremena, to može uticati na dečje performanse u školi, njihov lični i kasnije poslovni život.
Prema nekim podacima, u ranim devedesetim godinama prošlog veka, 13% tinejdžera bilo je izloženo gubitku sluha visoke frekvencije, dok je ta cifra porasla na 16% do 2006. godine.
Istraživači navode da ne očekuju od tinejdžera da će se odreći svoje omiljene razbibrige. Umesto toga, oni žele da podignu svest među roditeljima i decom da je zaštita sluha od suštinskog značaja. Jačina zvuka na personalnim uređajima za slušanje muzike na razumnom nivou – jedan je od načina da se zaštiti sluh.
Prema Američkom udruženju za oštećenja govora i sluha, zvuci iznad 85 decibela mogu da dovedu do trajnog gubitka sluha. Prema tome, treba imati u vidu da neki MP3 plejeri mogu dostići jačinu od čak 110 decibela.
Robert Frisina, specijalista za sluh i direktor Globalnog centra za istraživanje sluha i govora na Univerzitetu Južne Floride, ima neke savete za roditelje: „Kod personalih muzičkih uređaja možete aktivirati limit jačine, odnosno opciju koju ima većina uređaja, a ona sprečava oštećenje sluha.“
„Kada će vaša deca učestvovati u aktivnostima koja uključuju buku, savetujte ih da zaštite sluh. Savitljivi čepovi za uši koji se mogu naći u apotekama jedna su od mogućih opcija“, dodaje on.
Ovi rezultati iz Amerike mogu biti poučni i za nas i našu decu. Jaki zvučnici, buka u diskoteci, bučna muzika u kolima, jak zvuk u slušalicama sa plejera ili mobilnog telefona – postepeno mogu oštetiti sluh. Zato se treba navikavati na to da se na svakom muzičkom uređaju zvuk može smanjiti i tako zaštititi sluh.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike