najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Četiri obavezna pitanja za lekara

Većina ljudi, kada poseti lekara, samo kaže šta ih boli ili muči i potom čeka odgovor, tj. šta da uradi ili koristi kao terapiju za svoju bolest ili tegobu. Često se događa da lekar prvo uputi pacijenta na test, pa onda počne tretman nekim lekovima, pa drugim, pa se ponovo radi neki drugi test, daju drugi lekovi i tako se čini da lečenje traje u nedogled. Neretko se dešava i da lekar predstavi pacijentu različite mogućnosti lečenja, a pacijent sam treba da odluči.

Kada budete bili u ovakvim situacijama, američki stručnjaci savetuju da lekaru postavite četiri bitna pitanja:

1. Kakve su šanse da će mi ovaj test ili tretman pomoći?

Ovo je pitanje važno da biste znali, procentualno, šanse za poboljšanje ili ozdravljenje od tegobe ili bolesti. Osobe sa visokim rizikom od neke bolesti obavezno bi trebalo da postave ovo pitanje i zatraže konkretno mišljenje lekara.

2. Kakve su šanse da mi se stanje pogorša ovim tretmanom?

Svi tretmani u medicini mogu imati negativan ishod. I lekari su ljudi, koji mogu da pogreše, pa ponuđeni lek ili tretman može dovesti do negativnog efekta i komplikacija. Zato morate biti spremni da rizikujete.

3. Šta će se desiti ako ne preduzmem ništa?

Poznato je da ljudsko telo ima neverovatne isceliteljske moći i bitno je samo da li imate vremena da se izborite sa bolešću ili povredom. Ukoliko vreme ne pomogne i vaše telo samo od sebe ne ozdravi, morate se pomiriti sa bolešću. Često se dešava da su bolovi u toku i nakon tretmana veći nego pre. Odgovorom na dato pitanje možete eliminisati mogućnost povrede od medicinske nege.

4. Koje su alternative?

Svaki test ili tretman ima alternativu. Na primer, kod srčanih oboljenja alternativa je promena načina života, ali ovu alternativu često nadmašuju lekovi i medicinski tretmani. Treba imati na umu da je ponekad manje agresivan pristup nekoj bolesti kroz alternativu delotvorniji.

Zaključak

Činjenica je da su lekari veliki stručnjaci i da je svaki od njih ekspert u svojoj oblasti i onome što najbolje zna da radi.

Ne treba, dakle, sumnjati u lekare, ali uvek treba više razgovarati sa njima, jer ćete im tako pružiti više informacija o svom zdravlju ili o svojim ranijim ili hroničnim zdravstvenim problemima, što će im olakšati odlučivanje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike