najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li smeh pomaže zdravlju?

Iako je možda iznenađujuće, postoji veliki broj istraživanja o uticaju smeha (ili zasmejavanja) na zdravlje. Opšta pretpostavka je da smeh ima pozitivan uticaj, jer nas opušta i čini srećnim.
Ipak, tokom godina otkriveni su i medicinski slučajevi gde su određeni zdravstveni problemi izazvani smehom, naročito kod osoba koje se nekontrolisano smeju ili se „jako“ smeju.
Nova studija
Nova studija ukazuje na to da je smeh koristan za ljude koji pate od anksioznosti ili depresije i da može da ima pozitivan uticaj na smanjenje krvnog pritiska, smanjenje bolova, smanjenje rizika od srčanog udara, potrošnju unesenih kalorija i smanjenje nivoa šećera kod osoba sa dijabetesom.
Negativni uticaji smeha kod nekih osoba mogu biti gubitak svesti, hernija, napadi astme, glavobolje, iščašenje vilice i urinarna inkontinencija. Dešavalo se da osobe usled smeha udahnu hranu ili druge objekte. U ekstremnim slučajevima, smeh može da dovede i do kolapsa pluća (pneumothorax).
Koliko je puzdano ovo istraživanje?
Iako studija nije bila predviđena kao ozbiljno istraživanje, autori su razmatrali sva istraživanja objavljena u dve najveće baze podataka na temu smeha i zdravlja. Ipak, nisu izneli preporuke da li se na osnovu ovog istraživanja treba smejati više ili manje.
Kako ovo može da koristi?
Interesantno je da validni dokazi o koristima smeha postoje. Stoga bi bilo poželjno smejati se više kako bismo kontrolisali stres, regulisali krvni pritisak i nivo šećera i, naravno, kako bismo uživali više u životu.
Iako postoji verovatnoća da smeh može da izazove zdravstvene probleme, ovakvi slučajevi su veoma retki. Kao što i sami autori studije naglašavaju, ovakvi problemi nastaju usled nekontrolisanog smeha, i to kod osoba koje su prethodno imale nekih problema sa zdravljem. Osobe sa određenim zdravstvenim problemima mogu da pogoršaju stanje smehom, ali se u ovakvim slučajevima očekuje od lekara da striktno naglase da smeh može negativno da utiče na pacijente.
Navodimo primer operisanih osoba, jer one posle operacije ne treba da se izlažu fizičkim naporima, pa ni preteranom preglasnom smehu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike