Da vam mozak bude večno mlad – samo 10 minuta dnevno!

Ljudski mozak s godinama uobičajeno se smanjuje i njegov volumen smanjuje se oko 0,2 odsto godišnje do 60. godine života, a intenzivnije smanjivanje mozga povezano je s kognitivnim problemima, navodi tim Nicole Spartano s medicinskog fakulteta Univerziteta Boston u časopisu JAMA Network Open.

Njihovo novo istraživanje provedeno na sredovečnim osobama otkrilo je da je svaki dodatni sat proveden u laganoj fizičkoj aktivnosti povezan s 0,22 odsto većim volumenom mozga. Provesti 10 do 19 minuta dnevno u umerenim fizičkim aktivnostima poput oštrijeg hoda povezano je s 0,29 odsto većim volumenom mozga u poređenju s manje od 10 minuta dnevno laganih aktivnosti.

Ti razine nivoi manje su od onog što se preporučuje kao minimum potreban postizanje značajnih zdravstvenih dobrobiti. U preporukama se uobičajeno navodi da bi odrasle osobe trebalo nedeljno najmanje 150 minuta provesti u umereno intenzivnim fizičkim aktivnostima (oko 21 minut dnevno), ili 75 minuta nedeljno intenzivnog vežbanja te najmanje 10.000 koraka dnevno.

U novom istraživanju osobe koje su prohodale najmanje 7500 koraka dnevno imale su veći volumen mozga u odnosu na osobe koje su prohodale manje od 7500 koraka dnevno.

Naučnici procenjuju da je svaki dodatni sat lagane fizičke aktivnosti povezan s 1,1 godina manje starenja mozga iako upozoravaju da zbog mladosti ispitanika možda procene nisu tačne.

Takođe su uočili da veza između nivoa aktivnosti, broja koraka i volumena mozga nisu konzistentne, a male koristi sistematski su uočene tek kod najvećih nivoa napora.

Za potrebe istraživanja naučnici su angažovali 2354 sredovečnih dobrovoljaca kojima je merena potrošnja energije i broj koraka. Uz pomoć magnetske rezonancije procenjen je volumen njihovg mozga u odnosu na volumen lobanje.

“Ne bi trebalo biti mnogo prostora u lobanji koji nije ispunjen moždanim tkivom. Ako vidimo mnogo praznog prostora to sugeriše da se mozak smanjio i to može biti povezano s demencijom”, kaže Spartano za Reuters.

Otkriće da je najniži nivo fizičke aktivnosti povezan s manjim volumenom mozga čak i u srednjim godinama sugeriše “da neke odrasle osobe ulaze u starije godine s manjim volumenom mozga što ih dovodi u nepovoljniji položaj u pogledu održavanja ionako smanjenog moždanog tkiva“, navodi se u radu.

Yaakov Stern, profesor neuropsiholiogije na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku koji nije bio uključen u istraživanje ukazuje na to da je istraživanjem proučavana samo veza između fizičkih aktivnosti i volumena mozga, a ne i kognitivnih funkcija i rizika za demenciju. Napominje da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to razjasnilo.

Američko naučno istraživanje pokazalo je da i umerena fizička aktivnost može usporiti znakove starenja mozga, piše Jutarnji list.

(Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike