U trendu

Deca iz problematičnih porodica imaju loše zube

Roditelji i deca u „problematičnim“ porodicama, gde su nasilje i verbalna agresija deo svakodnevnog života, u proseku imaju više pokvarenih, polomljenih zuba ili zuba koji nedostaju.

Na Njujorškom univerzitetu istraživači su otkrili da roditelji sa lošim oralnim zdravljem obično imaju partnera sa kojim često imaju verbalne ili fizičke sukobe (neprijateljsko ili netrpeljivo ponašanje). I deca čiji su očevi emotivno agresivni prema majci imala su više propalih, nestalih ili popravljanih zuba.

Oralno zdravlje roditelja i dece može da „trpi“ zbog štetnog ponašanja u porodici – udaranja, tuča, šutiranja, uvreda i pretnji – što pored povreda ustiju, stvara i emocionalno okruženje koje podriva organizovane aktivnosti u porodici: zdravu ishranu, obedovanje bez stresa, redovno pranje zuba, redovan odlazak zubaru…

„U medicinskoj literaturi, i od pre više decenija, mogu se naći podaci koji ukazuju na to da je u porodicama sa lošim međuljudskim odnosima (čestim svađama i sukobima) – loše zdravstveno stanje partnera, ali i dece. Zato rezultati o oralnom zdravlju nisu iznenađujući“, izjavio je autor studije dr Majkl Lorber, direktor razvojnih istraživanja na jednom američkom koledžu stomatologije.

Istraživači su došli do zaključka da bračni partner u lošem nesređenom braku obično ima više lezija na zubima. Agresija je šokantno uobičajena u američkim porodicama (90% porodica, prema podacima iz 2005. godine), a jedan ili oba roditelja često se agresivno ponašaju prema deci.

Istraživanje

Dr Majkl Lorber i njegove kolege analizirali su stanje 135 bračnih ili vanbračnih heteroseksualnih parova sa decom školskog uzrasta. To su uglavnom bile porodice bele rase sa prosečnim godišnjim prihodom od 100.000 dolara, što je za američke prilike „solidan prihod“.

Stomatološki higijeničari utvrdili su, usmeno, broj propalih, nedostajućih i plombiranih zuba, a oralno zdravlje mereno je putem upitnika oba roditelja i dece. Roditelji su takođe popunjavali upitnike o fizičkoj i emocionalnoj agresiji u porodici, kao i o načinu sprovođenja discipline. Pored toga, posmatrači su procenjivali i „neprijateljsko ponašanje parova“.

Rezultati

U porodicama u kojima je štetno ponašanje bilo iznad statističkog proseka, svaki član je imao po nekoliko zuba više zahvaćenih karijesom ili nedostatak po nekog zuba (i roditelji i deca). Istraživači napominju da za to ima više razloga: nezdrava ishrana, neredovno pranje zuba, neredovna higijena, slabiji imunitet koji dovodi do propadanja zuba.

„Ako se članovi porodice bore kao mačke i psi, oni zanemaruju zube, jedu više šećera i ugljenih hidrata… Imuni sistem slabije funkcioniše u neskladnim porodicama, tako da porodično okruženje značajno utiče i na oralno zdravlje.“

Napomene i perspektiva

Autori ističu da njihovi nalazi ne dokazuju da „loše“ ponašanje u porodici izaziva loše oralno zdravlje.

Dr Džejn Žilet, zubni istraživač i stomatolog, smatra da ako se uoči loše oralno zdravlje kod svih članova jedne pordice, to može biti znak da u toj porodici ima nekih problema. Ona napominje kako stomatolog može da pomogne tako što će preporučiti da se u porodici peru zubi dva puta dnevno i da se poboljša način ishrane (zdrava hrana, više vitamina, manje šećera…).

Mada je tema „škakljiva“, stomatolog na osnovu oralnog zdravlja može da uoči šta se dešava u porodici, pa da roditelje poveže sa odgovarajućim socijalnim institucijama u cilju prevazilaženja problema.

Dr Majkl Lorber se složio i izneo svoje zapažanje: „Zubari su nedovoljno iskorišćeni u radu sa ljudima, jer pored brige o oralnom zdravlju, mogu mnogo više pomoći ljudima. Oni imaju mnogo kontakata sa ljudima, pa su u poziciji da vide mnogo toga što se dešava u porodicama. Na osnovu toga bi stomatolog mogao pacijenta da pita i o drugim aspektima njegovog života i pomogne mu ne samo u rešavanju stomatoloških problema.“

Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su pre izvesnog vremena u časopisu „Američke zubarske asocijacije“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike