Dnevno spavanje dece

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Dnevno spavanje dece mlađe od dve godine dobro je za njihovo zdravlje, ali „dnevna dremka“ dece starije od dve godine povezano je sa lošijim kvalitetom noćnog spavanja – navodi se u analizi raspoloživih dokaza nedavno objavljenoj u internetu izdanju „Archives of Disease in Childhood“.

Uticaj dnevnog spavanja na zdravlje, ponašanje i razvoj dece u kasnijem uzrastu manje je istražen.

Zdrav san

Ukupna dužina i kvalitet sna tokom perioda od 24 sata povezani su sa zdravljem i razvojem dece. Roditelji i staratelji ohrabreni su činjenicom da predškolska deca treba tokom dana da spavaju. Deca do dve godine starosti treba da spavaju bar malo tokom dana, iako generalno dobijaju najveći deo sna tokom noćnog spavanja.

Australijski istraživači želeli su da saznaju kako dnevno spavanje utiče na malu i malo veću decu, na kvalitet noćnog spavanja, ponašanje, opažanje i fizičko zdravlje.

Oni su razmotrili već objavljene dokaze o dnevnom spavanju dece do pet godine iz 26 studija i analizirali zbirne podatke i kombinovane zaključke.

Nalazi

„Dnevna dremka“ dece starije od dve godine produžava količinu vremena koje je potrebno da dete zaspi, skraćuje ukupnu količinu noćnog sna i dovodi do lošijeg kvaliteta spavanja.

Veze između „dremanja“ i bilo kog štetnog uticaja na celokupno zdravlje, ponašanje i razvoj, međutim, bila je manje jasna, uglavnom zbog razlika u starosti ispitivane dece i obrazaca dnevnog spavanja dece (period spavanja i dužina spavanja).

Istraživači sugerišu da su potrebna dalja istraživanja: “Uticaj noćnog sna na razvoj dece i zdravlje dokazan je raznim istraživanjima, ali do danas ne postoji dovoljno dokaza da se ukaže na vrednosti dnevnog odmaranja i spavanja dece, bilo kod kuće bilo u ustanovi (obdanište, vrtić, predškolske ustanove…). “

Ukazuje se na to da roditelji predškolske dece, kada deca imaju problema sa noćnim spavanjem, treba da se posavetuju sa lekarom i analiziraju dečje smetnje. Tada treba proveriti da li na loš san utiče obrazac „dnevnog spavanja deteta“ ili nešto drugo.

Ostavite komentar