najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Flasteri – opasni za decu

Američka agencija za hranu i lekove saopštila je nedavno da flasteri za kožu koji sadrže moćan analgetik fentanil – mogu biti smrtonosni za malu decu.
Agencija je izdala bezbednosni izveštaj kako bi upozorila javnost i zdravstvene radnike na opasnosti od mogućeg izlaganja i nepravilnog skladištenja i odlaganja fentanil flastera.
Od 1997. godine pa do danas, zabeleženo je 32 slučaja dece koja su slučajno došla u kontakt sa ovim flasterima, a većina njih je imala manje od 2 godine. Od toga je bilo 12 smrtnih slučajeva i 12 slučajeva koji su zahtevali hospitalizaciju.
„Ovakvi događaji su veoma tragični i niko ne želi da se dogode. Mi smo u potrazi za načinima kako možemo pomoći da se spreče takvi incidenti u budućnosti. Ova situacija pojačava potrebu da lekari razgovaraju sa svojim pacijentima i članovima njihovih porodica kako bi se uverili da se ove vrste flastera pažljivo čuvaju, koriste i odlažu“, kaže dr Daglas Trokmorton, zamenik direktora Centra za evaluaciju i istraživanje lekova pri Agenciji za hranu i lekove.
Upozorenja
Fentanil je moćan opioidni analgetik, a specijalni flasteri koji ga sadrže koriste se za lečenje pacijenata sa stalnim bolovima – oslobađaju fentanil preko kože u trajanju od tri dana.
Predoziranje fentanilom nastaje kada dete stavi flaster u usta ili ga zalepi za kožu. Smrtni slučaj nastaje tako što se usporava disanje i poveća nivo ugljen-dioksida u krvi.
I kod nas ima raznih sličnih flastera ili hanzaplasta sa lekovitim sastojcima, a sve to nije namenjeno maloj deci, pogotovu ne za stavljanje u usta. Podsećamo roditelje i sve one koji brinu, makar i privremeno, o maloj deci da velike opasnosti vrebaju od sredstava koja deca mogu da stave u usta: plastične kese, razne baterije, razne sitne igračke, klikeri, stakleni delovi, kao i i mnogi lekovi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike