najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ginekolozi upozoravaju: Tange su krive za česte ženske infekcije

U intimnoj higijeni žene bitnu ulogu ima pravilno biranje donjeg rublja, a nošenje sintetike osnovna je greška po tom pitanju, upozoravaju dr. Marina Karčenko i dr. Nermin Karahasan, ginekolozi.,

– Donje rublje mora da bude od prirodnih materijala, da diše i upija vlagu, a idealan materijal je pamuk. Sintetički materijali, suprotno, podstiču razvoj idealne okoline za razvoj bakterija i nadražaja kože – objašnjava dr. Karčenko. Ističe da nošenje tanga gaćica često negativno utiče na intimno zdravlje. Zbog svoje specifičnosti podstiču širenje bakterija iz analnog područja i debelog creva, objašnjava.

– Zbog fiziološke građe ženskog tela, bakterije koje se nalaze u crevima mogu lako da izazovu različite bolesti. Osim nenošenja tangi, ovaj problem lako je izbeći i tako da kod korišćenja toaletnog papira smer brisanja bude prema analnom otvoru – kaže dr. Karahasan.

Dodaje da redovno tuširanje ili barem tuširanje intimnog područja dva puta dnevno mora da postane obavezni svakodnevni ritual.

– Idealno je ako se intimno područje opere vodom nakon svake nužde, a za to mogu poslužiti i vlažne maramice za intimnu negu. Osim toga, potrebno se tuširati se pre i nakon svakog polnog odnosa – upozorava dr. Karahasan.

Dodaje da kod odabira sredstava za intimnu negu treba paziti na njihov pH, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike