najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gledanje mobilnog pred spavanje ubija

Već ste čuli da korišćenje smartfona i drugih elektronskih uređaja s ekranima pre spavanja – bitno narušava kvalitet sna, ali nova istraživanja pokazuju da je problem mnogo ozbiljniji.

Čitanje preko „ajpeda“ pred spavanje ne samo da otežava uspavljivanje već sutradan dovodi i do pospanosti, upozoravaju u novom istraživanju iz Bolnice u Bostonu, Masačusets. Studija objavljena u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“ navodi da rezultati mogu uticati na sve koji pre spavanja koriste elektronske čitače, laptope, smartfone i druge uređaje s ekranima.

Nova istraživanja samo podržavaju zaključke starijih studija, koje su takođe otkrile da korišćenje ekrana pred spavanje može biti štetno.

„Na osnovu prethodnih studija, znamo da svetlost ekrana u večernjim satima utiče na pospanost, odnosno budnost, potiskujući nivo melatonina, odgovornog za spavanje.“ Dr An-Mari Čang, saradnik neurolog na BWH odeljenju za poremećaj sna, koautor studije, rekla je za „The Huffington Post“: „Ova studija na osnovu direktnog poređenja čitanja preko svetlećih elektronskih uređaja i čitanja štampane knjige – pokazuje sveobuhvatne posledice na spavanje.“

Ako ne želite da se osećate kao zombi tokom dana, saveti su jasni: čitajte štampanu knjigu pred spavanje ako već morate da stimuliše svoj um i izbegavajte ekrane, kao da vam život zavisi od njih. Uostalom, mogli ste i bez njih. Dr Čang naglašava da su nedostatak i loš kvalitet sna – povezani sa drugim zdravstvenim problemima kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Hronično suzbijanje melatonina povezano je, takođe, sa povećanim rizikom od nekih vrsta raka, rekla je ona.

Studija je trajala dve nedelje i obuhvatila 12 učesnika koji su čitali putem ajpeda četiri sata pre odlaska u krevet pet dana bez prestanka, a isti proces ponovljen je sa štampanim knjigama. Neki ispitanici obrnuli su redosled: počeli sa štampanim knjigama, pa prešli na ajped.

Čitaoci ajpeda teže su se uspavljivali, imali loš kvalitet sna i kraće REM faze sna od čitalaca knjiga, kažu istraživači. Ajped čitaoci lučili su i manje melatonina, koji pomaže u regulaciji sna. Oni su takođe bili umorniji od čitalaca knjiga narednog dana, iako su svi ispitanici spavali punih osam sati.

U stvarnom životu, efekti, međutim, mogu biti još gori nego što su istraživači primetili tokom svoje studije. Dr Čang naglašava da korisnici ajpeda inače mogu ostati mnogo duže budni nego što su mogli ispitanici u ovoj studiji i tako još više uništiti svoj san.

Ukoliko baš morate pred spavanje da koristite svoj tablet, telefon ili kompjuter, možda postoji način da se zaštitite. Probajte filter koji blokira plavo svetlo – postoji aplikacija za Android koja proizvodi ovaj efekat, ili kupite fizički filter za svoj iOS uređaj, a probajte F.lux ako koristite računar. Istraživanje je pokazalo da plavičasto svetlo razbuđuje i potiskuje melatonin, čime se bitno remeti kvalitet sna.

„Najbolja je preporuka (mada ne i najpopularnija) – izbeći upotrebu svetlećih ekrana pre spavanja“, rekla je dr Čang. „Onima koji moraju da koriste računare ili druge uređaje koji emituju svetlost u večernjim satima, može pomoći softver ili druga tehnologija koja filtrira plavo svetlo.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike