Hemikalije na našoj koži

Foto: Alehidalgo/Pixabay.com

Najnovijom 3D tehnologijom naučnici iz SAD omogućili su bolji pregled kože i otkrili da je ona prekrivena hemijskim ostacima sapuna, šampona i drugih kozmetičkih proizvoda, pa čak i odeće. Dnevna rutina ostavlja, dakle, fizički trag na našoj koži i malo ljudi o tome razmišlja, ali se novom tehnologijom ti tragovi mogu videti.

Prema istraživačima, koža je najsloženiji i najveći organ tela sa površinom od približno šest kvadratnih metara. Ipak, kompleksni sastav kože (ćelije, mikrobi), kao i razni proizvodi životne sredine kojima je izložena – do sada su slabo praćeni i analizirani.

Naučnici su za analizu imali kao modele jednog muškarca i jednu ženu. Oba učesnika opisana su kao zdrave osobe. Zamoljeni su da se 3 dana ne tuširaju i ne stavljaju nikakve preparate ni proizvode na kožu.

Koristeći pamučni bris, uzeti su uzorci sa oko 400 različitih mesta kod svakog učesnika. Uzorci su zatim prošli molekularnu analizu gde su kategorisani u tri grupe (ljudskog porekla, mikrobskog porekla i porekla životne sredine). Informacije su vraćene u kompijuter i pretvorene u 3D topografski grafikon kože.

Na grafikonu se prvo primećuju molekuli kože, kao i sve vrste mikroba i hemikalija koje proizvode sami mikrobi. Oko 8% brisa kože sadržalo je ostatke kozmetičkih preparata i proizvoda, uključujući i šampon i kreme za sunčanje.

Postavlja se pitanje štetnosti ostataka na koži koje naučnici nisu analizirali. Studija nije dizajnirana tako da utvrdi štetnost, već samo postojanje tih hemikalija na koži.

Naučnici smatraju da se iz 3D perspektive može više naučiti o alergijama na različite stvari.

Dr Bredli Ford sa Univerziteta u Ajovi nije bio iznenađen dokazima o postojanju raznih hemikalija na koži, s obzirom na široku upotrebu sintetičkih hemikalija kao što su parfemi, sredstva za čišćenje, kreme itd. Bakterije kože dobro se slažu sa svojim mikrobima i pružaju direktnu i indirektnu zaštitu od drugih bakterija, ali da li ima i štetnosti – za sada se ne zna. Zaključak je da se mora napraviti veća slika i šira studija.

Nova 3D analiza treba da unapredi dosadašnja saznanja o tome čemu je sve naša koža izložena.

Ostavite komentar