U trendu

Kada bi grudi mogle da govore, rekle bi vam ovih sedam stvari

Grudi su prilično jasne i jednostavne. Obaveštavaju vas kada je nova menstruacija na putu, signaliziraju kada je hladno, a naravno obavljaju i svoju ulogu kada treba privući partnera.

Ali koliko god da ste bliske sa svojim „dragim devojkama“, verovatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima. Zbog toga im sada dajemo reč, a evo što vam one žele reći:

„Menjamo veličinu“

Promjena hormona tokom ciklusa izaziva rast žlezda u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog koga uzimanje kontracepcijskih pilula nekada može imati rast grudi kao „sporedno (željeno) delovanje“.

Oralna kontracepcija s većom dozom estrogena može izazvati zadržavanje tečnosti u grudima i stimulisati rast ćelija u njima. Kontracepcijske pilule nisu jedini lekovi koji imaju taj efekt. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama s bipolarnim poremećajem) podižu razinu hormona prolaktina koji može izazvati osetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mleka.

Ako vam se nešto tako događa i nije vam ugodno, posavetujte se s lekarom o lekovima koji smanjuju nivo prolaktina.

Hormonska spirala takođe može imati nekoliko sporednih učinaka jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada govorimo o veličini, veće nije uvek i bolje. Nekada su žene u 40-tim tražile operacije smanjenja grudi, ali se poslednjih godina broj tinejdžerki i devojaka u 20-tim koje žele manje grudi udvostručio. Razlog: ne žele se odreći plesa ili sporta ili jednostavno ne žele kroz svoje 20-te i 30-te godine prolaziti s bolovima u leđima i vratu.

Isto tako ne žele trošiti novac na posebno izrađene i skupe grudnjake.

„Nismo identične iako smo par“

Kod dve trećine žena grudi nisu identične. Puno njih ima levu dojku veću od desne. A ako vaše simetrične grudi odednom više ne budu identične, posetite lekara jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

„Nismo tempirane bombe“

Da, rak dojke je jako čest. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su preterano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina.

Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika pre 40. godine (lekar može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog porodične istorije bolesti), prenose mediji u regionu mišljenje stručnjaka.

„Volimo da nas opipavate“

Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju. Zbog toga je dobro da jednom mesečno temeljito opipate svoje grudi.

S obzirom na to da se grudi menjaju tokom ciklusa, bilo bi dobro da to obavljate svakog meseca u isto vrijeme. Tako ćete lako uočiti ako dođe do promena.

Obratite pažnju na kvržice, izrasline ili zadebljanja. Budite pažljive i ako uočite neku promenu na koži poput promene u boji ili iscedka iz dojki.

Sve u šta sumnjate proverite kod doktora, ali nemojte odmah paničariti.

„Osjetljive smo na sunce“

Nošenje majica s velikim izrezom izlaže vaše grudi UV zračenju – u bilo koje doba godine. Možete pokazati svoj dekolte, ali ga zaštitite od zračenja kremom.

Koža na grudima je osjetljivija nego na nekim drugim delovima jer nije bila izložena suncu kao, recimo, ruke ili lice.

Događa se da zbog nedostatka nege i pod uticajem sunca koža na grudima izgleda puno starije nego koža lica.

Koristite tokom dana kremu sa zaštitnim faktorom, a pred spavanje mažite svoje grudi hidratantnom kremom.

„Volimo da se igrate nama“

Tretirajte svoje grudi kao dodatni klitoris. Jedna od najsnažnijih erogenih zona kod žena su grudi. Neke srećne dame uspevaju doživeti orgazam samo od igranja grudima (takozvani nipplegasm… Da, to postoji!)

Tražite od svog dragog da im posveti posebnu pažnju. Stimulacijom bradavica šalje se signal istom delu ženskog mozga kao i kod stimulacije klitorisa, vagine i cerviksa.

„I nama treba nega“

Sedenje u znojnoj sportskoj opremi i grudnjaku može iritirati kožu na grudima. Ovaj deo kože sadrži puno lojnih žlezda i zbog toga je skloniji stvaranju akni.

Kako biste sačuvale lep izgled dekoltea, tuširajte se odmah posle vežbanja. Posle toga nanesite kremu koja sprečava stvaranje akni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.