Kako se zagađuje voda?

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Zagađenje vode je najveći ekološki problem u svetu, ali i kod nas. Čista voda je najskuplja oblast zaštite životne sredine, ali i najvažnija za rešavanje. Zaštita vode predstavlja najveći izazov, jer se samo 10% otpadnih voda u Srbiji prerađuje, dok ostalo odlazi direktno u reke.

Najveći zagađivači vode su septičke jame, iz kojih zagađena voda odlazi u reke i jezera i dovodi do razvoja fekalnih bakterija u vodi koje nastaju zagađenjem ljudskim ili životinjskim otpadom. Takođe, jedan od većih zagađivača je poljoprivredna delanost zbog pesticida i raznih vrsta đubriva.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava za kvalitetno istraživanje i nedovoljnog istraživanja u Srbiji, osvrnućemo se na Ameriku, gde je rađeno istraživanje uzoraka iz 64 rečnih sistema u Mičigenu. Najveća bakterijska koncentracija bila je u rekama gde postoji veći broj septičkih sistema u slivnom području, navodi Džoan Rouz, stručnjak na Uiverzitetu u Mičigenu. Mnoge oblasti Amerike oslanjaju se na septičke jame za odlaganje gradske kanalizacije, čak i turistička mesta oko jezera širom Amerike.

Istraživači ove studije navode da su do danas mislili da zemlja radi kao prirodni sistem i može da filtrira „urbanu“ kanalizaciju. Oni su znali da postoji i veliko feklano zagađenje, samo nisu znali odakle konkretno dolazi. Studija ima važne implikacije na razumevanje odnosa između korišćenja zemljišta, kvaliteta vode i zdravlje ljudi.

Potrebno je mnogo više ulaganja u gradnju i održavanje infrastrukture za čistu vodu, kao i poštovanje adekvatnih zakona za zaštitu životne sredine. Pomenuto istraživanje ukazalo je na neke od zagađivača voda, ali je ipak bilo ograničenog obima i nije obuhvatilo industrijska zagađenja, koja svojim otrovnim, kancerogenim i drugim hemikalijama mogu višestruko nadmašiti zagađenja iz septičkih jama.

Ostavite komentar