Kako voziti po ledu i snegu?

Najopasnije je kada sneg i led iznenade vozače i ostale učesnike u sabraćaju. Tada se dešava veliki broj nesreća, povreda ili „zavejavanja“.

Saveti

Najvažniji saveti vozačima:

Ne krećite na put bez preke potrebe i ne krećite dok sneg pada

Pripremite se ozbiljno pre polaska i na put i ponesite sve što vam može zatrebati.

Vozite oprezno i pažljivo.

Preporuke

Odustanite od puta kada su vremenske prilike loše, predstoji snežna mećava ili ledena kiša.

Ako morate da putujete, probajte autobusom ili vozom pošto je ovim sredstvima lakše da zimi voze, a u slučaju zastoja, do njih će pre stići pomoć.

Proverite stanje na putevima pre puta, ima li snega, leda ili magle.

Pre dužeg puta proverite vremensku prognozu za naredne dane dane i za mesto gde nameravate da putujete, boravite i vratite se.

Ne vodite malu decu ili bolesne saputnike, ako ne morate, jer njima hladnoća i eventualno probijanje kroz sneg neće biti dobro po zdravlje.

Proverite tehničku ispravnost vozila pre polaska: kočnice, akumulator, sistem za grejanje, brisače, sijalice, maglenke, grejače stakala i sve one delove na vozilu koji pomažu pri pokretanju i upravljanju vozilom ili mogu uticati na vidljivost.

Vozilo napunite gorivom, antifrizom i nesmrzivim tečnostima za pranje stakla. Gorivo će vam možda trebati za rad u mestu i za grejanje.

Napunite mobilne telefone, možda će vam trebati da javite gde ste, da tražite pomoć za sebe i duge ili u nuždi, da vam služi kao svetiljka.

Zimska oprema (pre svega zimske gume) je preduslov za bezbednu vožnju u zimskim uslovima. Lance za sneg, malo peska u vrećici, sajlu za vuču i neku alatku (ašovčić …) ponesite obavezno jer vam ponekad može „faliti neki metar“ da izađete na put.

Obucite komotnu odeću i obuću, a naročito žene (devojke), da vam prilikom vožnje to ne bi smetalo. Ponesite rezervnu odeću i neko ćebe da „se nađe“.

Ponesite hranu i vodu jer uvek može doći do dužih zastoja, ne zbog vas nego zbog nekog drugog iskliznuća i zaglavljivanja u snegu.

Ne idite na zimsku vožnju sami pošto vam ponekad treba samo malo guranja da se „izvučete“.

Pre polaska vozilo očistite od leda, snega i lišća, a posebno stakla, jer smanjena vidljivost predstavlja rizik. Led oko točkova na blatobranima može smanjiti mogućnosti manevrisanja.

Vozite smanjenom brzinom, držite veće odstojanje, treba sporije ubrzavati, blagovremeno i postepeno kočiti i izbegavati nagla kočenja i skretanja. Moguća su proklizavanja, udaranje u: drugo vozilo, drvo, ogradu, ivičnjak, pa čak i sletanje s puta.

Stavite lance za sneg kada je saobraćajnim znakom naznačeno, jer kada polazite ili prikočite može doći do prokizavanja.

Noćnu vožnju izbegavajte, kao i vožnju u ranim jutarnjim satima.

Držite rastojanje zato što i na autoputu gde ima mnogo leda opasnost mogu predstavljati velika vozila koja po takvom putu na vas prosto „bacaju“ led, sneg i prljavu vodu. Opasno je kada je jedan deo puta suv, a jedan deo mokar ili snežan tako da se menjaju uslovi kretanja pa naglim kočenjem proklizavate i gubite pravac.

Stanite na bezbedno mesto i proverite nogama koliko je klizavo pa odustanite od puta ili sačekajte da prođu putari ili opreznije vozite.

Ako je put neprohodan sa puno snega, vratite se i nemojte „probijati“ sneg i smetove jer ćete se ili zaglaviti ili sustići nekoga ko se već zaglavio i onda povratka nema.

Ne dozvolite da starije osobe, deca i neiskusni vozači sami upravljaju vozilom u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Takve osobe obično precenjuje svoje mogućnosti i mogućnosti vozila, a potcenjuje opasnosti i uticaj drugih učesnika u saobraćaju.

Koristite obavezno sigurnosne pojaseve i na prednjim i na zadnjim sedištima tokom vožnje, jer vas oni štite pri srednjim brzinama i prilikom prevrtanja.

Decu vozite pozadi u dečijem sedištu i vezane pojasevima, jer pri naglom kočenju “deca lete“ napred kao da su teška 400 kg.

Ne vozite pod dejstvom alkohola, niti pijanu osobu treba voziti na prednjem sedištu. Alkohol povećava „bahatost“, ometa bezbedne procene u vožnji, smanjuje vidljivost i brzinu reagovanja.

U gradu, vozači, pazite na pešake i decu u neposrednoj blizini tržnih centara ili pored objekata gde su proslave i sportski događaji, pored škola, jer je klizav putu posebno opasan i za vas i za pešake.

Ako pešačite ili vodite decu, budite dodatno oprezni i koriste obeležene pešačke prelaze i semafore, jer je zimi, pogotovu noću, po kiši i snegu, smanjena vidljivost, a povećana klizavost, tako da vas vozači teže uočavaju, a manje vremena imaju za kočenje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike