U trendu

Loš brak utiče na srce

Prema rezultatima nove studije, loš brak povećava rizik od srčanih problema kod starijih odraslih osoba, a to naročito važi za žene.

Istraživači sa Mičigan Stejt univerziteta ispitali su podatke 1.200 oženjenih američkih muškaraca i žena, starosti od 57 do 85 godina. Kažu da su osobe čiji su supružnici bili previše kritični ili zahtevni, češće razvijale srčane bolesti nego one čija je druga polovina bila puna podrške.

Oni su takođe otkrili da štetan uticaj lošeg braka po zdravlje srca raste sa godinama. To može da bude zato što stres u vezi sa brakom može podstaći intenzivnije kardiovaskularne reakcije zbog slabljenja imuniteta i povećanja slabosti.

„Žene imaju veće šanse da pate od lošeg zdravlja srca usled lošeg braka. Jedno od mogućih objašnjenja je to što žene imaju tendenciju da internalizuju negativna osećanja, što povećava šanse da razviju depresiju i srčane probleme“, kaže vodeći istraživač Hui Liu, profesor sociologije.

Istraživači su takođe otkrili da bolesti srca dovode do pada kvaliteta braka za žene, ali ne i za muškarce. Autori studije navode da je ovaj nalaz u skladu sa opšteprihvaćenim verovanjem da žene češće pružaju podršku i negu bolesnim muževima, a muževi ređe to rade za žene.

„Na ovaj način, loše zdravstveno stanje žena može da utiče na to kako one ocenjuju kvalitet svog braka, ali slabo zdravlje muškaraca ne utiče na njihovo viđenje braka“, kaže Liu.

Ona dodaje da ovi rezultati ukazuju na potrebu za bračnim savetovanjem i podrškom za starije parove.

„Bračno savetovanje je uglavnom fokusirano na mlađe parove. Međutim, rezultati pokazuju da je kvalitet braka jednako važan i u starijim godinama, čak i kada je par u braku 40 ili 50 godina“, kaže Liu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike