Mala deca i TV

Istovremeno gledanje televizije i igranje sa malim detetom – moglo bi da ometa razvoj govora deteta.

Istraživači su analizirali interakciju 49 roditelja i njihovih mališana, uzrasta 12, 24 i 36 meseci, dok su se zajedno igrali sat vremena. Tokom polovine tog vremena, TV program sa sadržajem za stariju decu i odrasle emitovan je u pozadini.

Broj reči i fraza koje su izgovorili roditelji bio je manji, uključujući i broj novih reči, kada je TV bio uključen nego kada je TV bio isključen. Roditelji, dakle, više pažnje obraćaju na televiziju, čak i ako njihova deca ne obraćaju pažnju na ono što se dešava na malom ekranu. To da li je TV bio uključen ili ne – nije bitno uticalo na dužinu fraza koje su roditelji izgovorili.

Zaključci

Rezultati ovih istraživanja veoma su važni kada se uzme u obzir vaspitanje dece. Druga istraživanja su ustanovila da su američka deca mlađa od dve godine u proseku 5,5 sati dnevno izložena televizijskom programu – objavljeno je u časopisu Journal of Children and Media.

„Naši novi rezultati, zajedno sa ranijim istraživanjima, otkrili su negativne uticaje TV-a na malu decu. Negativan je uticaj i na igru dece i na interakciju roditelj – dete. Tako je dokazano da TV sadržaj za odrasle ne treba prikazivati bebama i maloj deci kad god je moguće“, rekla je u saopštenju autor studije Tifani Pempek, asistent psihologije na Hollins University in Roanoke.

Prilično je nepraktično i verovatno nemoguće da se roditelji sa svojom decom igraju sve vreme, iako deca u velikoj meri imaju koristi od aktivnog uključivanja roditelja u igru. U idealnom slučaju, roditelji bi trebalo da se igraju sa svojom decom bez ometanja TV-a.

Američka akademija za pedijatriju ističe da deca mlađa od 24 meseca ne bi trebalo da gledaju televiziju, niti da provode vreme ispred drugih vrsta ekrana (personalni računar, tablet računar…).

Činjenica je da se mnogi roditelji, a i bake i deke, ne mogu igrati sa decom celog dana, ali ih ne mogu potpuno ni odvojiti od TV-a. Ipak, što više i što češće budite sa svojom decom, obavezno vikendom, i trudite se da što manje vremena provode ispred TV-a ili računara.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike