Medicinski saveti na televiziji

I kod nas i u svetu televiziski programi prepuni su emisija o zdravlju i zdravstvu. Veliki broj emisija ozbiljno govori o savremenim medicinskim dostignućima, ali zbog gledanosti, ima i emisija koje se bave raznim neproverenim i nepouzdanim savetim.

Jedno novo istraživanje u Americi bavilo se proučavanjem „medicinske ispravnosti“ TV emisije u kojoj dr Mehmet Oz daje savete i preporuke. Istraživači tvrde da je više od polovine preporuka dr Oza sporno ili nije podržano ozbiljnim medicinskim istraživanjima. Dr Mehmet Oz je izuzetno popularan voditelj koji „deli“ zdravstvene savete milionima gledalaca, ali je naširoko kritikovan zbog „nedokazanih“ preporučenih tretmana i terapija.

Jedan senator je čak izjavio kako dr Oz preporučuje „recepte za katastrofu“. Posle pisanja „Vašington posta“, iz prometa je povučena jedna vrsta pilula koju je nedugo pre toga „hvalio i preporučivao“ dr Mehmet Oz u svojoj emisiji.

„British Medical Journal“ je tim povodom, između ostalog, objavio: „Medicinske preporuke i saveti u TV šou-programima uživo često ne pružaju adekvatne informacije o specifičnim prednostima ili efekatima delovanja pojedinih lekova ili terapija.“

Autori studije su u komentaru u „Vašington postu“ napomenuli: „Javnost treba da bude skeptična prema preporukama iz medicinskih emisija.“

Napomene

Ako je ovako u zemljama gde su propisi i kontrole ozbiljni, onda možemo pretpostaviti koliko su istinite preporuke na našim televizijama.

Logično je da lekar ne može (ma kakav stručnjak bio) na osnovu telefonskog razgovora i bez tačne i potpune medicinske istorije i nalaza, dati potpuno ispravan savet i preporuku. Kada se govori o nekom leku, ne mogu se ukratko izneti sve njegove pozitivne i negativne osobine, odnosno teško je navesti specifične nuspojave koje se kod pojedinih pacijenata mogu javiti.

Takođe je opasno kada se neki pacijent javi uživo, pa kaže da mu je nešto pomoglo, a ne znamo od čega sve boluje, odnosno kome taj lek ili tretman može pomoći, a kome odmoći.

Zato je najbolje da kada na TV-u ili internetu čujete ili vidite neke novosti, detaljne informacije i savete potražite kod svog lekara. Lekar će najbolje uporediti vaše potpuno zdravstveno stanje (na osnovu svih nalaza) sa svim prednostima i nedostacima pomenutog leka, pa će vam tek onda reći šta da činite.

Podsećamo: nijedan lek ne leči sve bolesti, niti je bilo koji lek dobar za sve pacijente. Svaki pacijent je slučaj za sebe i ono što njemu pomaže, ne mora i drugome da bude od koristi, i obrnuto.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike