U trendu

Mladi telefoniraju tokom vožnje!

Veliki broj tinejdžera u Americi razgovara mobilnim telefonima tokom vožnje, a ta je pojava prisutna i kod nas. Interesantno je da mladi mobilnim telefonom u toku vožnje često razgovaraju i sa svojim roditeljima.

„Mnogi roditelji nisu svesni koliko je važno da budu dobar uzor i koliko je opasno za njihovu decu da se javljaju na mobilni telefon tokom vožnje“, rekla je autor studije Noel Lavoie, kognitivni psiholog iz Kalifornije.

„Nema sumnje da i ranija istraživanja pokazuju da roditelji ne mogu najbolje da modeluju ponašanje svoje dece“, dodala je ona, „ali mi znamo da i mnogi roditelji razgovaraju telefonom u toku vožnje. Pravi je šok, ipak, da deca tokom vožnje razgovaraju telefonom sa roditeljima ili u prisustvu roditelja.“

Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog psihološkog udruženja u Vašingtonu.

Statistika u našoj zemlji nam nije poznata, ali u Americi svake godine oko 2.700 mladih uzrasta od 16 do 19 nastrada, a 280.000 bude povređeno nakon sudara.

Rastrojenost u toku vožnje uzrokuje 11% fatalnih sudara među tinejdžerima, a 21% tih nesreća uključuje upotrebu mobilnih telefona. Američki tinekdžeri „priznaju“ da čak 86% njih koristi svoje mobilne telefone tokom vožnje. Deca su, naravno, prethodno videla da njihovi roditelji i druge osobe koriste svoje mobilne telefone tokom vožnje, što „postaje“ društvena norma.

Da bi videli „ulogu roditelja“ u upotrebi mobilnih telefona tokom vožnje, Lavoie i njene kolege sproveli su anketu sa 13 tinejdžera uzrasta od 15 do 17 godina koji su imali imali vozačke dozvole. Svako od anketiranih je priznao da priča telefonom tokom vožnje, i to najčešće sa roditeljima, dok je 20% reklo da razgovara sa prijateljima.

Istraživači su zatim razgovarali sa oko 400 vozača uzrasta od 15 do 18 godina u 31 državi SAD. Omladina sa „početničkim“ dozvolama najmanje razgovara dok vozi, 43% njih nije koristilo telefon. Kada ta „deca“ sa 16 do 17 godina starosti dobiju neograničenu dozvolu, samo 29% njih kaže da ne koristi mobilni telefon za vreme vožnje. Vozači stariji od 18 godina uglavnom telefoniraju tokom vožnje, a samo 10% ne razgovara telefonom.

Među učesnicima ankete, skoro polovina je izjavila da je razgovarala telefonom tokom vožnje sa roditeljima. SMS poruke tokom vožnje šalje mnogo manji broj mladih Amerikanaca, 20-30%, ali poruke tokom vožnje češće šalju prijateljima nego roditeljima. Ipak, 16% osamnaestogodišnjih vozača poslalo je poruku roditeljima dok je bilo za volanom. Tinejdžeri su rekli istraživačima da njihovi roditelji očekuju da im se često javljaju telefonom i obično se ljute ako ne mogu da stupe u kontakt sa njima, bez obzira na to da li su automobilu ili ne.

„Ovo je veoma kritičan podsetnik za roditelje“, rekao je Džonatan Adkins, izvršni direktor Udruženja za bezbednost na putevima u Vašingtonu, koji nije učestvovao u istraživanju.

Poruka roditeljima je jasna: decu treba naučiti da ne telefoniraju tokom vožnje, a ako već moraju, onda je najbezbednije stati na parking i obaviti razgovor. Roditelji to treba da pokažu i ličnim primerom jer tinejdžeri prate šta njihovi roditelji rade, a ne šta im kažu.

Pošto je u Americi rasprostranjena kampanja o opasnostima koje prouzrokuje kucanje SMS poruka u vožnji uspešno smanjila učestalost tog oblika „komuniciranja“, istraživači se zalažu za isti tip kampanje kada je reč o razgovorima mobilnim telefonima u toku vožnje.

Roditelji i deca (omladina) treba da razgovaraju o ovim opasnosti, a roditelji ni sami ne treba da razgovaraju mobilnim telefonima tokom vožnje, kako bi deci dali lični primer. Odbijte poziv i razgovarajte kasnije, jer je to mnogo bezbednije i za vas i za ostale učesnike u saobraćaju!

Naša stvarnost

U našoj zemlji se i dalje dešava veliki broj saobraćajnih nesreća, a verovatno ima i onih nesreća koje se dešavaju za vreme telefoniranja. Podsećamo da tokom vožnje vozačima svaka druga aktivnost skreće pažnju, pa i telefoniranje. Vozač koji telefonira sa zakašnjenjem uočava opasnosti na putu kao što su: rupe, pešaci, biciklisti, klizav kolovoz, iznenadno kočenje vozača ispred i sl. i sporije reaguje, što samo povećava opasnost.

Roditeljima savetujemo da ličnim primerom pokažu deci kako se treba ponašati u saobraćaju, a kada znate da su vam deca u vožnji, nemojte ih zivkati, već im kažite da se jave kada budu stigla na odredište.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike