U trendu

Mobilni i slušalice opasni za pešake

Opasnost vožnje i istovremenog razgovaranja telefonom je opšte poznata, ali i prelaženje ulice sa slušalicama može biti podjednako smrtonosno.
Nova studija pokazuje da se u poslednjih šest godina broj ozbiljnih povreda i smrti utrostručio kada su u pitanju pešaci koji su prelazili ulicu sa slušalicama iPod-a ili drugih sličnih uređaja.
Između 2004. i 2011. u SAD je zabeleženo 116 povreda pešaka koji su nosili slušalice, od čega se 81 završilo smrću. Većina ovih nesreća dešavala se mladim osobama u gradskim sredinama.
Istraživači kažu da se broj povreda povećava sa popularnošću iPod-ova i MP3 uređaja. U 2004. i 2005. bilo je 16 ovakvih slučajeva, a 2010. i 2011. broj slučajeva došao je do 47.
Za studiju su korišćene informacije iz nacionalnih baza podataka i medija o slučajevima povreda i smrti pešaka u nesrećama sa automobilima i vozovima između 2004. i 2011. godine. Slučajevi sa mobilnim telefonima i hendsfri uređajima nisu bili uključeni u studiju.
Od 116 slučajeva 70% je za posledicu imalo smrt. Više od dve trećine žrtava bile su muškarci (68%) i osobe mlađe od 30 godina (67%).
Više od pola slučajeva izazvano je vozovima (55%), a 89% slučajeva se dogodilo u gradskim sredinama.
U tri od četiri slučaja, svedoci su navodili da su žrtve nosile slušalice. U ostalim slučajevima bilo je dokaza koji su ukazivali na to da su žrtve možda nosile slušalice ili su slušalice bile u ušima žrtava na licu mesta.
Zašto slušalice mogu biti opasne?
Istraživači kažu da postoje dva moguća objašnjenja za veze između slušalica i povreda pešaka: odvrćanje pažnje i izolovanost od okoline.
Odvraćanje pažnje elektronskim uređajima poznato je kao "perceptualno slepilo" (inattentional blindness). Ono uključuje odvraćanje pažnje od interpretiranja zvuka, kao i odvraćanje od potrebe za upravljanjem uređajima.
Perceptualno slepilo je sve češći uzrok nesreća u saobraćaju. Sada ih studije kao što je ova povezuju sa povredama pešaka.
Istraživači kažu da je drugi faktor, nedostatak pažnje za ono što se oko vas dešava, poznat kao izolovanost od okoline, potencijalno još veći rizik za pešake.
"Nedostatak osećaja koji je rezultat korišćenja slušalica elektronskih uređaja može biti jedini uzrok nesreća pešaka, gde su zvučni nagoveštaji možda bitniji od vizuelnih", kaže istraživač Ričard Lihenštajn sa Univerziteta u Merilendu.
Zapravo 29% izveštaja iz ove studije posebno napominje da su vozači trubili sirenama pre nesreće.
U studiju nisu bili uključeni slučajevi gde su nesreće zamalo izbegnute i posebni slučajevi gde su žrtve bile pod dejstvom opojnih sredstava, slučajevi suicidalnog ponašanja i mentalnih poremećaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)