Mobilni uređaji i spavanje dece

Foto: FabioCarbone/Pixabay.com

Smatra se da deca koja koriste uređaje sa malim ekranom u svojim spavaćim sobama – spavaju manje od dece koja u svojim spavaćim sobama nemaju pristup tim uređajima.

Istraživači u SAD navode da ovi uređaji imaju mnogo jači uticaj nego televizor, čime lišavaju decu sna, pa se ona sutradan osećaju umorno. Istraživači smatraju da u dečjim spavaćim sobama treba da postoji ograničen pristup uređajima sa malim ekranom, televizorima i konzolama sa igricama .

Povećana upotreba ručnih uređaja

Poslednjih nekoliko godina „smartfone“ i „ajpode“ sve više koriste deca. Američki istraživači izučavali su korišćenje ovih uređaja kod 2.048 dece uzrasta od 9 do 12 godina i njihov uticaj na san.

Ispitivali su učesnike o upotrebi mobilnih uređaja u svojim spavaćim sobama, o vremenu kad idu na spavanje, o samom spavanju i da li su se sutra tokom dana osećali umorno. Otkrili su da deca koja spavaju u blizini malih ekrana i televizora u proseku spavaju 18 do 20 minuta manjenego što bi trebalo. Gledanje DVD-a i igranje kompjuterskih igrica takođe su povezani sa manjkom sna i umorom.

Istraživači navode da je jedan od problema plava svetlost koju emituje veliki broj uređaja. Ona remeti potrebu organizma za snom, jer je mozak nakon igranja igrica ili gledanja filma duže aktivan. Nedostatak sna dovodi i do gojaznosti u detinjstvu, a i kasnije. Sa druge strane, dovoljno sna utiče na bolji uspeh u školi, dok kasnije, u odraslom dobu, utiče na smanjenje krvnog pritiska, rizika od bolesti srca i od moždanog udara.

Autori navode da je potrebno detaljno uraditi procenu sadržaja koji deca gledaju radi bolje analize, jer je moguće da različiti sadržaji različito utiču na pospanost i san.

Poremećaj sna

Psiholog i autor Erik Sigman kaže da postoji uska povezanost između uređaja u spavaćoj sobi, čak i uređaja van spavaće sobe, i spavanja. On smatra da spavaća soba ne treba da bude samo soba za spavanje već i soba za druženje i igru.

Nalazi su očekivani i poklapaju se sa nedavno objavljenim izveštajem o vremenu i izlaganju svetlosti tokom spavanja u kom je učestvovalo 12 volontera sa Hardvarda. Rezultati su skoro identični, rekao je profesor Adrijan Vilijams.

Elektronski čitači

U Zborniku Nacionalne akademije nauka objavljena je studija u kojoj je vršeno poređenje nivoa melatonina (hormona koji izaziva pospanost). Jedna grupa je čitala „ajpod“ 5 noći po 4 sata, a druga grupa je čitala štampanu knjigu, isto 5 noći po 4 sata. Otkriveno je da oni koji su koristili mobilni uređaj imaju niži nivo melatonina, pospaniji su i umorniji sledećeg jutra, iako su spavali u istom vremenskom periodu kao i oni koji su čitali štampanu knjigu. Autori navode da su ispitanici koristili jednu vrstu uređaja. Postoje i drugi uređaji sa različitim nivoima svetlosti, pa tako i uticaj na hormon melatonin može biti različit.

U svakom slučaju, mobilni uređaji sa svetlećim ekranima, kada se koriste pre spavanja, negativno utiču na san, naročito dece.

Još jednom podsećamo roditelje da nađu „pristojan“ način da ograniče deci gledanje televizije i drugih svetlećih ekrana, naročito neposredno pred spavanje.

U ranijim napisima upozoravali smo da „spavanje pored elektronskog uređaja“ višestruko smeta spavanju: zračenje, plava svetlost, zvuci poruka i slično, pa je zato najbolje pre spavanja „skloniti“ mobilne uređaje iz spavaće sobe.

Ostavite komentar