Ne ostavljajte decu u automobilu!

Dešava se da roditelji leti decu „nakratko“ ostave u toplom (vrelom) automobilu, ne razmišljajući o posledicama. U Americi su istraživali koliko brzo toplota može postati opasnost za decu u automobilu, čak i u hladnim danima.

Istraživači su u Teksasu merili temperaturu u automobilu tokom godine, i to po jedan dan u mesecu tokom 2012. godine. Temperatura je proveravana na 5 minuta od 8 sati ujutru pa do 16 sati popodne. Temperatura je merena na zadnjem sedištu, u visini gde se obično nalazi glava deteta u automobilu.

„Želeli smo da simuliramo ono što se može desiti deci u automobilu“, izjavila je Sara Duzinski, naučnik istraživač jednog medicinskog centra u Ostinu.

Birani su sunčani dani sa malo oblaka, kako bi se izbegli ekstremni vremenski uslovi i našli prosečni dani (istorijski prosečni) za taj mesec.

„U Ostinu smo otkrili da se deca ostavljena u automobilu suočavaju sa smrtnim opasnostima, i to svakog meseca u godini“, upozorava Duzinski.

Teksas spada u toplije krajeve, a tokom svih 12 meseci, temperatura u kolima može da se popne preko 32 stepena, pa je rizik od toplotnog udara realan. Van zimskih meseci, temperatura u kolima i u prosečnim vremenskim uslovima prelazi 40 stepeni Celzijusovih, što predstavlja još veću opasnost.

U letnjim mesecima, temperatura u kolima može biti 32 stepena već u 8.35h, a 40 stepeni oko 9.30h. Kada nisu letnji meseci, “opasna temperatura“ u automobilu obično bude oko podneva.

Kakve su opasnosti?

Dete ne treba ostavljati dugo samo u kolima, iako je vreme „prohladno“.

Koliko brzo će visoka temperatura u automobilu postati opasnost za decu, zavisi od mnogo faktora. To koliko dobro deca tolerišu toplotu zavisi od: sklonosti, koliko su vode popila, od genetike…

Vruć automobil postaje opasniji ako deca ubrzano dišu, ako su znojava i ako je u kolima povećana vlažnost. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe.

Prema rezultatima objavljenim u časopisu „Pedijatrija“, i u jesen i u proleće, temperatura u kolima može biti opasna. Čak i kada je spoljna temperatura 22 stepena, temperatura u automobilu može porasti 4 stepena za jedan sat. Dešava se da je spoljna temperatura 20, a unutrašnja i 40 stepeni.

Upozorenja

Istraživači upozoravaju na pogrešno razmišljanje: “Mart je i vreme je prijatno. Ja mogu načas da odem, a da dete ostavim u kolima.“ Odgovor je: „Ne možeš“! – upozoravaju lekari hitne pomoći koji se često sreću sa ovakvim slučajevima.

U Americi se 2003. godine desilo oko 400 smrtnih slučajeva dece usled toplotnog udara u automobilu, iako je spoljna temperatura bila 30-32 stepena Celzijusovih. Auto je kao staklena bašta u kojoj temperatura raste!

Deca u automobilu

Ostaviti dete ili kućnog ljubimca u automobilu, čak i kada nije vrućina, nije dobra ideja.

Ipak, to se dešava isuviše često: roditelji decu „zaborave“ u kolima, deca se igraju u kolima bez nadzora ili roditelji ostave decu „nakratko“ u kolima dok ne završe nešto.

Saveti za roditelje

Iako je istraživanje rađeno u Americi, upozorenja važe i za naše prilike, jer i kod nas ostavljanje deteta u kolima može biti opasno.

Uvek proverite da li vam je nešto ostalo u kolima na zadnjem sedištu.

Supružnici uvek treba izričito da se dogovore o tome ko vodi ili vozi dete u vrtić.

Uvek zaključajte svoj automobil i gepek, čak i ako je vozilo parkirano u dvorištu i uvek držite ključeve u džepu, van domašaja malih prstiju.

Ako vidite neko dete u tuđim kolima, zatvoreno, intervenišite kako se detetu ne bi nešto desilo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike