Ne zaboravljajte na kremu za sunčanje ni zimi!

I pored toga što je napolju veoma hladno i što vi na sebi imate tonu tople, vunene odeće, to još uvek ne znači da ste potpuno sakriveni od štetnog dejstva sunčevih zraka. Američko društvo za borbu protiv raka upozorava da zimske aktivnosti poput skijanja ili snoubordinga mogu da ostave ozbiljne posledice ukoliko niste pažljivi i ne koristite zaštitu.
Sunčevi ultraljubičasti zraci su zimi snažni i opasni baš kao i leti, a možda čak i opasniji. Kako je uvek najbolje držati se principa „bolje sprečiti nego lečiti“, radi smanjenja mogućnosti da obolite od raka kože, dobro se obucite, stavite neki šeširić ili kačket i – nanesite kremu za sunčanje. Neupućenima ovo verovatno zvuči čudno i nelogično, ali kada su ovakve stvari u pitanju, bolje je ne rizikovati i poslušati stručnjake.
Što se zaštite tiče – to nije sve. Potrebno je upamtiti još nešto – lepo je imati taman ten u toku zime, ali nije baš i zdravo. „Bilo da je zima ili leto, ono što sigurno želite da izbegnete je namerno izlaganje suncu – ne idite ni u solarijum“, savetuje Allan C. Halpern, članica grupe za brigu o koži gore pomenutog društva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.