Opasnosti lošeg spavanja žena

Foto: Gellinger/Pixabay.com

Uzroci poteškoća sa spavanjem kod muškaraca i kod žena mogu biti različiti. Nesanica često ima veze sa zdravljem, ali može nastati i nezavisno od zdravstvenog stanja, tj. imati druge uzroke.

Kod žena u menopauzi problemi sa spavanjem nisu uvek povezani sa trenutnim stanjem, kako se do sada mislilo. Novo istraživanje ukazuje na vezu između problema sa spavanjem i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Merenjem subjektivnog i objektivnog gubitka sna otkrivena je korelacija sa povećanim rizikom od gomilanja masnoće u krvnim sudovima i zadebljanja zidova arterija.

Istraživanje je verovatnoću rizika za srčane bolesti i moždani udar kvalifikovalo kao malu do umerenu. Direktna veza između spavanja i srčanih bolesti ili moždanog udara nije dokazana niti objašnjena, ali su merenja pokazala da veza neminovno postoji.

U istraživanju je učestvovalo 256 žena starosti od 40 do 60 godina. One su nosile tablet računar tri dana i odgovarale na pitanja o kvalitetu sna i raspoloženju. Radile su i analizu krvi i ultrazvuk. Nijedna od učesnica nije imala istoriju bolesti srca, neku hormonsku terapiju, nijedna nikada nije radila noćnu smenu i nije koristila pilule za spavanje.

Najveći iznos zadebljanja arterija, kao i masnoće u krvi, primećen je kod žena koje su spavale samo pet ili šest sati. Kod žena koje su duže spavale nije primećeno zadebljanje u arterijama niti masnoća u krvnim sudovima. Rezultati su bili isti i kada je uzet u obzir bitan faktor poput raspoloženja ili zadovoljstva.

Dosadašnje mišljenje o nedostatku sna kod žena bilo je povezano sa rizikom od visokog krvnog pritiska i gojaznosti, a sada to postaje vrlo štetno i opasno po zdravlje.

Prema istraživanju, probleme sa spavanjem kod žena u menopauzi trebalo bi shvatiti ozbiljno.

Zvanične zdravstvene institucije navode da ovo istraživanjnje još jednom dokazuje tvrdnju da je usvajanje zdravih navika spavanja od ključnog značaja. Odlazak na spavanje i buđenje u isto vreme svakog dana, pa i vikendom, veoma je bitna rutina. Opuštajuća muzika pre spavanja i prigušena svetla takođe mogu pomoći. Izbegavanje popodnevne dremke, koja može poremetiti san, treba zameniti vežbanjem koje takođe može pomoći u poboljšanju sna.

Ostavite komentar