U trendu

Ovako je samo uništavate: 5 svari koje nikada ne treba da radite s kosom

Zdrava i negovana kosa imperativ je skoro svakoj ženi, ali određene navike koje primenjujemo mogu znatno uništiti njen kvalitet.

Tejlor Rouz iz Mičigena je triholog – specijalista za kosu i skalp, kao i za spektar srodnih poremećaja koji se odnose na razvoj vlasi, i proučava i leči kosu i kožu glave, a sada je svim pripadnicama lepšeg pola dala nekoliko dragocenih saveta.

1. Izbegavajte punđe

Tejlor kaže da ne treba stilizovati kosu u punđu češće od jednom nedeljno. Kako navodi, to može uzrokovati „povlačenje“ kose.

„Ne treba preterivati“, navodi ona.

2. Ne koristite često gumice za kosu

„S vremena na vreme neće škoditi, ali ako stalno koristite čvrste gumice možete slomiti vlasi kose tačno u sredini“, kaže ova ekspretkinja.

Umesto običnih gumica za kosu, ona preporučuje da koristite svilene ili satenske gumice.

3. Nikada ne uskačite u bazen sa suvom kosom

Tejlor Rouz navodi da je kosa poput sunđera, koji će apsorbovati hlor i hemikalije koji se nalaze u vodi iz bazena. Umesto toga, ona preporučuje da kosu pre ulaska u bazen dobro pokvasite čistom vodom, čime ćete osigurati da vam voda iz bazena što manje ošteti kosu.

4. Ne spavajte sa mokrom kosom

„Primetila sam ogromnu razliku u zdravlju moje kose kada sam prestala da radim ovo“, navodi Tejlor, koja dodaje i da je kosa najslabija kada je mokra.

„Spavanje s mokrom kosom može da nanese mnogo štete. Kosa se sastoji od 33% vodoničnih i jonskih veza, a obe se ‘razbijaju’ vodom i reformišu kada je suva, što znači da je kosa osetljiva na oštećenja kada je mokra“, ističe Tejlor, a prenosi Zadovoljna.rs.

5. Ne fenirajte kosu odmah nakon pranja

Savet Tejlor Rouz jeste da ostavite kosu da se osuši 85% pre nego što je fenom osušite do kraja i stilizujete.

„Kada je kosa slaba treba izbegavati bilo kakvu štetnu aktivnost, a toplota je jedna od najštetnijih“, kaže ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar