Pametni telefoni i pejsmejker

Foto: Geralt/Pixabay.com

Osobe sa pejsmejkerom treba da izbegavaju čuvanje mobilnih telefona i smartfona u džepu na grudima, jer su istraživači ustanovili da mobilni uređaji mogu ponekad da ometaju rad pejsmejkera. Studija je, doduše, otkrila da je rizik od ometanja pejsmejkera mobilnim uređajima veoma mali.

Proizvođači uređaja poručuju da je bezbedna daljina između pejsmejkera ili implantabilnih kardiovertera defibrilatora i mobilnih telefona otprilike 15 do 20 centimetara.

Nova tehnologija mobilnih telefona

Savet je prvi put izdat za starije modele pejsmejkera i pre pojave pametnih telefona i pre pojave treće generacije telefona (3G mobilna tehnologija).

Nemački naučnici nedavno su istraživali da li je preporučena bezbedna udaljenost između „novih“ pejsmejkera i „novih“ pametnih mobilnih telefona još uvek relevantna.

Oni su izložili 308 pacijenata sa pejsmejkerima ili implantabilnim kardioverterima defibrilatora elektromagnetnom polju od 3 moderna smart telefona. Ovi telefoni stavljeni su na grudi volontera neposredno iznad pejsmejkera.

Testovi su izvedeni korišćenjem 2G, 3G i 4G mobilnih telefonskih signala sa maksimalnom snagom emitovanja na 50 herca (ova frekvencija najviše može da utiče na srčane implantabilne elektronske uređaje). Tokom istraživanja, elektrokardiogram (EKG) je stalno beležio i proveravao smetnje.

Ton i povezivanje

Vodeći autor dr Karsten Lenerz iz Nemačkog centra za hitnu pomoć u Minhenu, izjavio je u saopštenju: “Iz ranijih studija znamo da su najugroženije faze razgovora kada telefon zvoni i povezuje se na mrežu, a ne sam razgovor telefonom. Zato je bilo važno da se posebno analiziraju ove faze korišćenja telefona.”

Nakon 3.400 testova, na pejsmejker jednog od 308 pacijenata uticale su elektromagnetne smetnje dve od tri korišćene vrste telefona.

“Smetnje pametnih telefona koje utiču na srčane uređaje jesu retke, ali se mogu javiti ponekad, tako da aktuelne preporuke o držanju na bezbednom odstojanju treba poštovati”, kaže dr Lenerz.

Mere predostrožnosti

Koautor studije profesor Kristof Kolb iz Nemačkeog centra za hitnu pomoć dodao je u saopštenju: “Skoro svi koriste pametne telefone i postoji mogućnost uplitanja signala sa srčanim uređajima ako korisnik priđe preblizu pacijentu koji koristi pejsmejker. Pacijenti sa srčanim uređajima mogu koristiti smart telefone i „obične“ mobilne telefone ili druge mobilne uređaje, ali ne treba da ih stavljaju direktno iznad srčanog uređaja. To znači da ih ne treba stavljati u džep (košulje ili sakoa) na grudima ili ih držati na lancu ili kaišu oko vrata, tako da vise u predelu srca. Pacijenti sa pejsmejkerom takođe treba da drže svoj smartfon na uhu sa suprotne strane ugrađenog uređaja.”

Neki detalji istraživanja predstavljeni su u Milanu, u Italiji, na zajedničkom sastanku Evropskog udruženja kardiologa i raznih stručnjaka koji se bave bolestima srca i pejsmejkerima. Rezultati su preliminarni i treba ih uzeti sa oprezom, jer još nisu objavljeni u zvaničnim medicinskim časopisima.

Upozorenja

Mada savremeni telefoni mnogo manje zrače nego oni starijih generacija, oni ipak imaju eletromagnetno zračenje koje može da šteti.

I ranije smo pisali o mogućim štetnim uticajima mobilnih uređaja na pacijente koji nose pejsmejkere, odrasle osobe i, naročito, decu.

Podsećamo još jednom na neka preporučena pravila za mobile uređaje i bežične telefone:

  • Ne razgovarajte dugo mobilnim telefonima kada su prislonjeni na uho.
  • Ne držite mobilne telefone kao ogrlicu sa vezicom oko vrata ili u džepu na grudima.
  • Ne držite mobilne uređaje pored glave dok spavate.
  • Mobilni uređaji najviše zrače kada zvone i dok se uspostavlja veza.
  • Ne dajte maloj deci da koriste mobilne uređaje.
  • Upozorite „veću“ decu da poštuju ova pravila i ne koriste previše mobilne uređaje.
  • Pacijenti sa pejsmejkerom ne treba da drže mobilne uređaje blizu pejsmejkera.
  • Što je mobilni uređaj dalje od glave i srca, to je njegov štetni uticaj na zdravlje manji.
  • Što manje koristimo mobilni uređaj, to smo manje izloženi zračenju.

Ostavite komentar