Pedijatar ili ne?

Šta uraditi kada ujutru povedete dete u vrtić ili školu, a onda ustanovite da mu je upaljeno grlo i ima povišenu temperaturu?

Pristupačna rešenja

Mnogi roditelji se opredele za odlazak u hitnu pomoć ili u neku privatnu kliniku kod prvog slobodnog lekara ili pedijatra. Na Zapadu, poslednjih decenija, postoje velike apoteke pri kojima postoje „mini klinike“ sa dežurnim lekarima i pedijatrima, gde, prema novim istraživanjima, oko 25% pacijenata odlazi na preglede.

Većina roditelja prvo pomisli na odlazak kod svog pedijatra, ali su im ove klinike ili odlazak prvom slobodnom lekaru obično jednostavniji i pri ruci.

Mišljenja stručnjaka

Nedavno je Američka akademija za pedijatriju razmatrala „upotrebu maloprodajnih klinika“ za lečenje dece i zaključila da ovakve klinike nisu baš pogodne za decu.

Često ove klinike nemaju pedijatra koji bi deci obezbedio najbolju negu, a postoji i nedostatak kontinuiteta u lečenju i nezi deteta. Kontinuitet znači da lekar u toj klinici ne zna mnogo o detetu kao pacijentu i nema njegov zdravstveni karton. Nedostatak informacija o pacijentu često može imati značajne medicinske posledice. To može izgledati kao mali problem, ali može da bude deo većeg problema koji bi mogao nastati ako lekar ne zna istoriju deteta.

Sa medicinske tačke gledišta, pedijatar treba najviše da zna i o detetu i o porodici: prethodne bolesti, porodičnu istoriju, sklonost ka alergijima, prethodno korišćene lekove, čak i društvene okolnosti. Sve ove informacije mogu uticati na dijagnozu i lečenje deteta.

Pedijatar može izabrati bolji kvalitet nege za vaše dete nego neki lekar drugačije specijalnosti.

Lekar Hansa Bhargava navodi primer: „Nedavno sam videla trogodišnjaka kome je sa dijagnozom bronhitis na maloprodajnoj klinici propisana injekcija steroida. Ispostavilo se da je to dete imalo respiratornu virusnu infekciju i nije mu bio potreban tako jak lek.“

Dobar kvalitet nege naročito je važan u slučajevima sportskih povreda, kao što su prelomi ili potresi. Često se prelomi ili naprsnuća kostiju kod dece teško vide, pa povredu zgloba ili prelom lakta može da previdi lekar koji nije pedijatar. Potrese glave usled padova treba ozbiljno shvatiti i pratiti kasnije ponašanje deteta, jer ti potresi mogu da utiču na sposobnost deteta da se vrati u školu, kako ne bi došlo do kasnijih ozbiljnijih povreda i posledica.

Još jedna prednost posete svom pedijatru jeste u tome što prilikom pregleda možete pitati lekara o drugim problemima deteta: kako čuje, kako vidi i slično, što je važno u razvoju deteta.

Problemi

Roditelji koji rade i imaju više dece, imaju manje vremena, pa im je stvarno potrebna brza intervencija i nega bez čekanja. U nekim slučajevima, npr. kada porodica putuje, roditelji prosto moraju da koriste maloprodajne klinike ili neka slična brza rešenja.

Ipak je u svim drugim slučajevima vaš pedijatar najbolji izbor. Dobra vest je da se pedijatrijske ordinacije prilagođavaju potrebama zauzetih roditelja. Mnogi pedijatri rade i prepodne i popodne, pa roditelji mogu da odvedu decu na pregled u vreme koje im odgovara.

Sada postoje mogućnosti zakazivanja pregleda telefonom ili internetom i rad pedijatrijskih službi tokom vikenda, što je dobro i za decu i za roditelje.

Dakle, ako se vaše dete razboli ili povredi, odvedite ga lekaru koji ga najbolje poznaje i zna kakav je tretman najbolji za njega – svima nama je najvažnije da dete dobije najbolju negu.

Naša situacija

Kod nas je dodatni problem to što su lekari i pedijatri preopterećeni velikim brojem pacijenata i velikim brojem pregleda, pa se stvarno dugo čeka na pregled, što nije dobro ni za decu ni za roditelje. Ipak, činjenica je da je „imati svog lekara i pedijatra“ velika prednost, jer on najbolje poznaje dete, njegove sklonosti i preležane bolesti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike