U trendu

Pedijatri uhapšeni zbog mita

Italijanska policija je u kućni pritvor stavila 12 pedijatara zbog navodnog prihvatanja poklona od proizvođača bebi mlečne formule radi njene promocije – umesto dojenja.

Dvojica uhapšenih lekara su glavni pedijatri u bolnicama u kojima rade, navodi se u policijskoj izjavi. Policija je saopštila da je i pet prodavaca iz tri različita preduzeća i jedan izvršni direktor u kućnom pritvoru.

Predstavnici prodaje kontaktirali su pedijatre kako bi ih podstakli da svojim pacijentima prepisuju bebi formulu, što se protivi jednoglasnom naučnom mišljenju o potrebi da se promoviše korišćenje majčinog mleka, navodi se u saopštenju policije.

Policijski kapetan Đenaro Rikardi rekao je da su prodavci delili poklone u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra lekarima zaposlenim u državnom zdravstvenom sistemu ako bi bio zabeležen porast prodaje njihovih proizvoda na mestima gde ti lekari rade. Neki od poklona su ajfon i drugi Eplovi uređaji, klima-uređaji, televizori, putovanja u Indiju, SAD, Pariz, London i Istanbul, kao i luksuzna krstarenja. „Ne postoji pridev kojim bi se mogla opisati ozbiljnost ovih dela“, navodi Beatris Lorenzin, ministar zdravlja Italije.

Dvadeset i šest istraga o privremenom oduzimanju imovine povezanih sa ovim slučajem odvija se u četiri italijanske regije. „Još uvek pokušavamo da saznamo razmere ovog problema“, rekao je Rikardi.

Napomene

Ovo bi nama i našim političarima trebalo da bude pouka o tome kako se  boriti protiv mita i korupcije, farmakomafije, protiv zloupotrebe položaja, a za očuvanja lekarske etike.

Ono što se kod nas po pitanju bilo kakvog kriminala zanemaruje, a Italijani su izgleda dosledni, to je da se vinovnicima oduzima imovina, a ne završava se sve na osudi i „verbalnim“ kaznama. Takođe, ovo je primer kako se treba boriti protiv lekara koji, zbog svoje male ili velike materijalne koristi, brukaju profesiju i narušavaju ugled poštenih i vrednih zdravstvenih radnika.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike