Pod sunčevim sjajem

Bronzana put, preplanula koža – to je za mnoge sinonim zdravog, lepog, mladolikog, seksi tela. Pored toga, sunčanje poboljšava raspoloženje i, ako ne preterate sa sunčanjem, poboljšava i imuni sistem. Sve je to lepo, ali kao što znate, sa sunčanjem valja biti oprezan.
Koliko oprezan – to uglavnom zavisi od toga koliko vam je osetljiva koža (naravno, ako jako preterate, ne postoji tip kože koji će to istrpeti bez posledica) – a neki lekovi, mada se to nekad i ne spomene na pakovanju, mogu povećati osetljivost kože na štetno sunčevo zračenje. Tako se može desiti da, ukoliko uzimate određene lekove, čak i ako ste propisno zaštitile kožu sasvim odgovarajućim sredstvom za zaštitu sa ultravisokim zaštitnim faktorom, i čak i ako bežite od sunca između 11 i 16 časova, kada je najopasnije biti na suncu, ipak dobijete opekotine. Imamo li neki primer? Imamo.
Prometacin (lek protiv alergije); grizeofulvin (protiv gljivica na noktima); furosemid (diuretik); hidrohlorotiacid (snižava krvni pritisak); tijaprofenska kiselina (ublažava reumatske probleme). Sve su to, što bi se reklo, sasvim normalni lekovi – ali povećavaju osetljivost kože na sunce. Ima i nekih biljaka sa istim „dejstvom“: peršun, celer, kantarion, anđeoski koren; opet sve zdrave stvari, ali povećavaju osetljivost kože na sunce.
Šta učiniti? Kako se zaštititi? Kako uopšte znati da lek koji morate da pijete, lek koji vam je vaš sopstveni lekar prepisao, ima ovakvu negativnu posledicu? Kada vam lekar prepiše lek, nemojte se stideti već se raspitajte na šta bi sve u vezi s tim lekom trebalo da obratite pažnju. Isto pitanje možete postaviti i u apoteci – ima ljudi koji apotekare tretiraju kao obične prodavce koji „pojma nemaju“, ali to je pogrešan stav – to su diplomirani farmaceuti, koji bi morali da budu i te kako upoznati sa dejstvom svakog leka (ili bar da su im dostupni podaci o lekovima, pa da mogu vrlo brzo da vam nađu odgovor).
Zato, ako planirate da zaista uživate u sunčanju, bez opekotina i bolova, a pijete neke lekove ili uzimate lekovite biljke, raspitajte se da li vaš lek može imati nekog uticaja na osetljivost vaše kože. Onda možete mirno i opušteno da uživate u blagotvornom sunčanju.

Napišite komentar