najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ponedeljak – najbolji dan za prestanak pušenja

Ako pušači žele da prestanu sa pušenjem, onda je za to najbolji dan ponedeljak – rezultati su jedne nove studije, a nalaz može povećati efikasnost borbe protiv pušenja.
U studiji su istraživači pretražujući internet pratili rezultate odvikavanja od pušenja na engleskom, francuskom, kineskom, portugalskom, ruskom i španskom jeziku u zemljama širom sveta između 2008. i 2012. godine. Istraživanje je vršeno savremenom računarskom opremom i na osnovu savremenih naučnih statističkih metoda obrade podataka.
Rezultati su pokazali da su pušači za odvikavanje od pušenja najviše bili zainteresovani ponedeljkom. Broj prosečnih pretraga ponedeljkom bio je 25% veći od ukupnog prosečnog broja pretraživanja drugih dana (od utorka do nedelje).
Ovaj obrazac je bio dosledan u rezultatima na svih šest jezika, navodi se u studiji, čiji su rezultati objavljeni 28. oktobra u časopisu za internu medicinu „JAMA”.
Rezultati
Rezultati su pokazali da se ponedeljkom informacije o odvikavanju od pušenja na engleskom jeziku traže 11% više nego sredom, 67% više nego petkom, a 145% više nego subotom.
Ovi nalazi mogu dovesti do promena u načinu rada zdravstvenih zvaničnika iz programa za odvikavanje od pušenja, istakao je vodeći autor studije Džon Ajers sa Univerziteta u San Diegu.
"Popularno je verovanje da je odluka o tome kog dana prestati sa pušenjem – nebitna, nepredvidiva, ili čak haotična", rekao je Ajers u univerzitetskom saopštenju. "Gledajući ovaj problem iz ‘ptičije perspektive’ pomoću Gugl pretraga, mi smo pronašli drugačije rezultate. Pretrage otkrivaju da je interesovanje za odvikavanje od pušenja deo većeg kolektivnog obrasca i da zavisi od dana u nedelji."
Koautor studije Džoana Koen, direktor jednog instituta za kontrolu pušenja, ovako je komentarisala rezultate: “Možda kampanje za prestanak pušenja treba prilagoditi danima u nedelji. Znamo da je obično pušačima potrebno više pokušaja pre nego što uspeju da prestanu sa pušenjem.” Ona pušačima savetuje: „Pokušajte ponovo sa prestankom pušenja ponedeljkom, i to može biti efikasan i lak način za implementaciju kampanje."
Napomena i saveti
Istraživači smatraju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja da bi se saznalo više o razlozima nalaza i kako se mogu iskoristiti za smanjenje broja pušača.
Džon Ajers ima jasnu i nedvosmislenu poruku za pušače: ”Ako ste pušač, samo zapamtite, prestanite sa pušenjem baš ovog ponedeljka, jer i svi drugi to rade i obično uspevaju u tome."

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike