Ovo je velika opasnost za naš mozak

Foto: Ramicm/Pixabay.com

Kratko rečeno, rezultati jedne studije glase: „Kada spavate na novom mestu, u delu mozga ostaje upozorenje na potencijalnu opasnost.“

Ovi rezultati mogu da objasne zašto mnogi ljudi spavaju loše prve noći u nekom hotelu, u laboratoriji za spavanje ili na nekoj drugoj novoj lokaciji. U Japanu postoji izreka : „Ako promenite jastuk, ne možete spavati.“

Autorka studije i vođa istraživanja Juka Sasaki, profesor kognitivnih jezičkih i psiholoških nauka na Braun univerzitetu (Roud Ajland, SAD), navodi u saopštenju: “Ne može se mirno i dobro spavati kada promenite mesto za spavanje. Svi to znamo, ali smo sada to i naučno dokazali.”

Studija je objavljena nedavno u časopisu “Current Biology”.

Šta kaže nauka?

Istraživači su merili moždanu aktivnost 35 osoba tokom dve noći spavanja u laboratoriji za spavanja.

Među svim učesnicima je tokom prve noći jedna posebna mreža u levoj hemisferi mozga pokazala veću aktivnost nego u desnoj hemisferi tokom duboke faze sna

Kada su emitovani zvuci prema desnom uhu učesnika da bi stimulisali levu hemisferu mozga, učesnici su se češće budili i ostajali budni (oprezni) nego kada su im emitovani zvuci u levo uho da bi stimulisali desnu hemisferu.

Druge noći u laboratoriji za spavanja, nije bilo značajnih razlika u aktivnosti između leve i desne moždane hemisfere, čak ni u moždanoj mreži koja se aktivirala prve noći.

Tokom dana, ova moždana mreža ima tendenciju da nastavi aktivnosti od prethodnog dana.

Za vreme istraživanja, merena je prva fazau sna. Autori studije napominju da nisu ustanovili da li leva strana moždane mreže ostaje budna cele noći ili radi u smenama sa desnom stranom kasnije tokom noći.

Kao zaključak nameće se konstatacija da kada menjamo mesto za spavanje ili nam se ne spava ili loše spavamo, to nije naš subjektivan osećaj, već se u našem mozgu dešavaju neke stvarne fiziološke aktivnosti.

Ostavite komentar