U trendu

Roditelji zapostavljaju decu zbog mobilnih telefona

Porodični ručak trebalo bi da bude mesto i vreme za porodično okupljanje i razgovor, ali rezultati nove studija pokazuju da sve prisutniji „smartfoni“ i „ajpedi“ za trpezarijskim stolom ometaju komunikaciju između roditelja i dece. Istraživači su posmatrali 55 porodica kako jedu u restoranu brze hrane i uočili da je značajan broj odraslih tokom ručka bio preokupiran svojim smart telefonima.

„Mi znamo već decenijama da je interakcija licem-u-lice važna za kognitivni, govorni i emocionalni razvoj dece. Pre postojanja raznih mobilnih uređaja, zajednički ručak bio je značajno mesto okupljanja porodice, gde su se vodili porodični razgovori i uspostavljale interakcije“, ističe autorka studije dr Dženi Radeski, saradnik odeljenja za razvojnu-bihejvioralnu pedijatriju u Bostonskom medicinskom centru.

Nejasno je koliki će uticaj na razvoj dece imati korišćenje smart telefona roditelja (ali i dece) i da li će taj uticaj biti negativan, pozitivan ili neutralan.

Osnovna stvar koja može da utiče na dete jeste vokabular, rekla je dr Rahil Brigs, jedan od direktora pedijatrije Montefiore Medicinskog centra u Njujorku. „Najmoćnije delovanje na formiranje bogatog i pravilnog rečnika deteta jeste razgovor sa njim. Zajednička večera i ručak važni su za te razgovore, a ako se zamene mobilnim telefonima – izgubljena prilika.“

Brigs je dodala da bi socijalne, emocionalne i konverzacijske veštine deteta mogle biti ugrožene ako roditelji provode previše vremena gledajući svoje telefone ili druge medije (ajped, laptop, televizor…).

Ovakav nedostatak pažnje mnoga deca shvataju kao odustajanje od interesovanja i brige za njih.

Posmatranje

Da bi snimili kako roditelji koriste svoje mobilne telefone dok sa svojom decom obeduju, Radeski i njene kolege posetili su više restorana brze hrane u Bostonu. Obratili su pažnju na ponašanje grupa za stolovima koje su imale najmanje jednu odraslu osobu i jedno ili više dece starosti do 10 godina. Uzeli su detaljne beleške o tome kako su staratelji (roditelji, negovatelji, bebisiterke, babe ili dede) koristili svoje smart telefone i kako su deca odgovorala na neka pitanja.

Istraživači su posmatrali 55 porodica za restoranskim stolom:

  • Četrdeset staratelja je koristilo svoje telefone bar jednom u toku obroka.
  • Nekoliko njih je držalo mobilne uređaje na stolu, ali ih nije koristilo.
  • Jedna mala grupa ljudi (staratelja) držala je svoje telefone u rukama (u pripravnosti) i radila druge stvari.
  • Najveća grupa – 16 staratelja – posvetila je potpunu pažnju svojim telefonima, koristeći ih neprekidno, čak i jedući i razgovarajući. U većini slučajeva, činilo se da su staratelji skoro neprekidno koristili tastaturu telefona, a malo telefonirali.
  • Još devet staratelja je koristilo svoje uređaje sa prekidima, a zatim ih stavljalo u džep. Naučnici ističu da su ovi staratelji uravnoteženo koristili uređaje i obraćali pažnju na decu za stolom.

Ponašanje dece

Dok su odrasli koristili svoje mobilne telefone, neka dece školskog uzrasta bila su zauzeta ručkom, neka su razgovarala sa drugom decom ili se igrala igračkama koje su nosila sa sobom, i nisu izgledala zabrinuto dok njihov staratelj koristi telefon (kuca ili razgovara), pogotovo ako je obrok ili telefoniranje trajalo kratko.

Kada bi se staratelji duže vreme posvetili svojim telefonima, neka deca su to, činilo se, prihvatala. Međutim, mnogoj deci je postajalo „dosadno“, pa su pokušavala da privuku pažnju staratelja. Neki od ovih staratelja su izvesno vreme ignorisali ponašanje dece, a onda ih kritikovali, ponekad čak i bez skidanja pogleda sa telefona.

„Deca će dobiti neku količinu pažnje svakog dana od svojih roditelja. Najbolje je pružiti tu pažnju na pozitivan način, ili će neka deca početi da traže pažnju u negativnom smislu“, rekla je Brigs. Pored toga, ona kaže da je svrha ovih istraživanja da se obrati pažnja na moguće nove načine ponašanja koje treba dalje proučavati i dodaje: „Mi samo učimo kako da razmišljamo o tome kolika je izloženost male dece medijima, a sada se pojavljuju novi momenti – roditelji su „odsutni“ zato što su zauzeti svojim telefonima. Ne možemo da zažmurimo na sadašnje odsustvo roditelja dok su sa decom.“

Radeski i Brigs složile su se da upotreba smart telefona nije uvek loša. Deljenje aplikacija i igara sa decom može biti način da se povežete sa njima. „Smart telefoni su jedno savremeno sredstvo. Potrebna je izgradnja navika za najzdravije načine korišćenja savremenih mobilnih uređaja“, rekao je Radeski. „Važno je da roditelji odvoje dovoljno slobodnog vremena koje će posvetiti samo svom detetu. Pored toga, postoje i drugi načini: da se obavljanje nekih obaveznih poslova radi zajedno sa decom i na taj način posveti pažnja deci.“

Brigs podržava uravnotežen pristup. „Preuzmimanje savremene tehnologije pruža mnoge koristi za roditelje i decu, ali je suština u umerenosti“, rekla je ona.

Napomene

Napominjemo da je ovaj trend prisutan na svim nivoima, tako da se gube međusobni razgovori, pa možemo videti sledeće situacije:

Deca se na školskom odmoru ili u parku ne druže, nego svako gleda u svoj telefon.

Omladina je u kafiću (ali i starije osobe) ili na ekskurziji, umesto druženja i razgovora, usmerena na svoj svet sa svojim mobilnim uređajem.

Pojedini roditelji i deca za zajedničkim stolom ne razgovaraju, nego svako gleda u svoj mobilni uređaj.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike