najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Roditeljstvo i maltretiranje

Roditelji mogu da misle da će njihova deca biti bezbedna ako konstanto motre na njih, ali nova studija pokazuje da deca roditelja koji se ponašaju previše zaštitnički imaju veću verovatnoću da budu zlostavljana od druge dece.
U analizi 70 studija u kojima je učestvovalo više od 200.000 dece navodi se da su i sa potpuno suprotne strane, deca nemarnih roditelja takođe meta zlostavljanja.
Efekti ove vrste lošeg roditeljstva bili su izraženiji kod dece koja su zlostavljana i koja maltretiraju druge nego među onom decom koja su zlostavljana, a koja ne maltretiraju drugu decu.
Analiza istraživanja je utvrdila da je negativno ili grubo roditeljstvo povezano sa umerenim povećanjem rizika da deca budu i zlostavljači i žrtve, kao i blagi porast rizika da deca budu žrtve maltretiranja. Topao, ali dosledan način roditeljstva – smanjuje rizik da deca budu maltretirana.
„Iako podrška roditelja i visok nadzor smanjuju šanse da deca budu uključena u zlostavljanje, prezaštićeno roditeljsko ponašanje povećava rizik da deca budu maltretirana,“ kaže Diter Volk, jedan od autora istraživanja sa Univerziteta Vorvik u Engleskoj i dodaje: „Deci jeste potrebna podrška, ali neki roditelji pokušavaju da zaštite svoju decu od svih negativnih iskustava. Na taj način, oni sprečavaju svoju decu da nauče kako da se izbore sa nasilnicima i time ih čine više ugroženim.“
Pretpostavka je da deca roditelja koji se ponašaju previše zaštitnički nisu u stanju da razviju osobine kao što su samostalnost i afirmisanje, pa tako mogu postati laka meta za siledžije. Ali moguće je i da roditelji postaju previše zaštitnički nastrojeni kada saznaju da su njihova deca žrtve zlostavljanja. U svakom slučaju, roditelji ne mogu da sede u školskoj klupi sa svojom decom već treba da ih vaspitavaju i osposobe da se samostalno bore sa svojom okolinom.
Kako postupati sa decom?
U nalazima istraživanja navodi se da deca roditelja koji su uspostavili jasna pravila o ponašanju, ali takođe pružaju podršku i emotivnu toplinu deci, imaju najmanje šanse da budu maltretirana.
"Ovakav način roditeljstva dozvoljava deci da imaju neke konflikte sa vršnjacima i sama nauče kako da ih rešavaju i izbegavaju, a ne da roditelji intervenišu i za najmanje nesporazume“, dodaje Volk.
Često se pretpostavlja da je maltretiranje problem određene škole, ali iz ove studije je jasno da roditelji imaju veoma važnu ulogu u tome. Zbog toga bi trebalo uspostaviti programe intervencije ne samo u školama već i u porodicama, kako bi se podstakle pozitivne osobine roditeljstva kao što su toplina, ljubav, komunikacija i podrška.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike