U trendu

Rumeno dete – zdravo dete?

Kada se priča o deci, rado se spominje „zdravo dečje rumenilo“ – dete rumenih obraza smatra se zdravim i raspoloženim detetom. Ovo rumenilo odnosi se kako na zimske dane, kada vam dete veselo utrči u kuću nakon što se celog dana igralo na snegu, tako i na letnje rumenilo nakon igre na suncu. Zaista, većina žena vaspitana je da veruje da za decu nema ničeg zdravijeg od igranja na suncu i svežem vazduhu, jedino bi sasvim male bebe trebalo zaštititi od sunca.
Nekada je, zaista, za decu bilo veoma zdravo da se igraju na suncu, mada je i tada bilo pametno izbegavati podnevno sunce. Sunce i dalje ima pozitivan uticaj na zdravlje svih živih bića, ali zbog čuvene rupe u ozonskom omotaču pojačan je štetan uticaj sunca, to jest negativne posledice koje može imati produžen boravak van hladovine. Te negativne posledice naročito pogađaju decu, zbog njihove mladosti i osetljivosti i toga što se njihov organizam još uvek formira.
Naime, već jedna ili dve opekotine od sunca, opekotine toliko jake da je došlo i do formiranja plikova, pre osamnaeste godine deteta drastično povećavaju šansu da dete kasnije dobije rak kože. U najrizičniju grupu spadaju deca sasvim svetle kože; što se beba tiče, njih ne bi ni trebalo izlagati direktnom sunčevom zračenju – hladovina je za njih najzdravija.
Kako pravilno zaštititi decu od sunca? Svakako ne bi valjalo da ih celo leto držite zaključane u kući (mada, koliko je boravak na suncu postao rizičan, može se desiti da poželite da uradite upravo to). Umesto toga, podstaknite ih da se igraju u hladovini, da nose zaštitnu odeću i da redovno koriste zaštitne kreme za sunčanje. Poslednje dve stvari će najbolje da nauče posmatrajući vas i vašeg partnera – ako mama i tata nose prikladnu odeću i šešire i redovno se mažu kremom za sunčanje, vrlo je verovatno da će i dete steći naviku da se ponaša na isti način.

Napišite komentar