Saobraćajne gužve

Foto: Quinntheislander/Pixabay.com

Izgleda da nadležne organe, komunalce i mnoge učesnike u saobraćaju svakog avgusta iznenadi gužva. Razumemo da se strancima žuri da sa severa i zapada odu na jug, svake godine, baš oko 1. ili 15 avgusta, ili nekog vikenda u avgustu, ali ako je već tako, zašto mi ne bismo pomogli i sebi i njima?

Činjenice govore da već nekoliko godina tokom avgusta probijamo rekorde u broju putnika, odnosno vozila na graničnima prelazima i naplatnim rampama, da se satima čeka po vrućini, da se baš po vrućini i gužvi izvode radovi, da se neki vozač napio i iazazvao udes, da je neko zaspao pa izazvao nesreću, da je neko kolabirao, da je neko povređen, ali i da ima mnogo mrtvih. Da li možemo izvući pouke i bar smanjiti gužve, nesreće i žrtve?

Evo nekih stvari koje se mogu učiniti u saobraćaju, svako na svom nivou.

Nadležni organi

Na carinama se može pojednostaviti postupak u špicu, dovesti više ljudi sa drugih terminala i granica, mogu se otvoriti dodatne trake i prelazi, a putnici uputiti na zaobilazne pravce i manje gužve.

Pored toga, uz carinske prelaze mogu se postaviti: cisterne, suncobrani, pokretni kiosci i sl, što ljudima može pomoći da prežive paklene vrućine i ne kolabiraju na licu mesta. Važno je da se vozači ne premore i ne iscrpe, kako bi nastavili put, jer ako su umorni, iscrpljeni i pospani, postaju veliki rizik i za sebe i druge u narednom delu putovanja Duž puteva, patrole se mogu pojačati i bar „domaće putnike“ usmeravati na zaobilazne pravce (koje treba dobro obeležiti), kako bi malo duže putovali, ali smanjili gužve tamo gde ih ima.

Mobilne patrole milicije treba da budu na kritičnim mestima, da brzo otklanjaju uska grla i da proveravaju alkoholisanost vozača, vezivanje pojaseva i prekoračenje brzine.

Javna i druga građevinska preduzeća

Treba biti fleksibilan: ako baš mora da se radi u avgustu tako da se suzi put, onda treba imati sluha, pa kada je povećana gužva, praviti pauzu bar dan-dva – to bi znatno smanjilo gužvu.

Ako se izvode radovi na nekoj traci, treba brzo reagovati, tako da se broj puštenih traka u jednom i drugom smeru rasporedi, pa bude više prolaznih traka u smeru u kom je veća gužva.

Osoblje na naplatnim rampama

Pokazalo se da se može dobro raditi i ove godine, ali i da se može veštački izazvati gužva. Pozitivni su primeri da se pri ulazu na autoput nalazi više lica koja koloni u toku vožnje dele kartice kako bi ubrzala prolaz. Na nekim naplatnim rampama brzo su reagovali i povećavali broj naplatnih mesta, postavljali table sa iznosima za plaćanje, spremali ljudima sitan novac…

Ne treba zbog veće naplate putarine ne ukazati na vreme vozačima da je neki zaobilazni put dobro rešenje za izbegavanje zakrčene deonice.

Saveti vozačima

Raspitajte se gde su i kada gužve, pa pomerite put za sat-dva ili dan-dva – to vam može smanjiti mnoge neprijatnosti. Takođe se raspitajte za alternativne puteve i granične prelaze jer često može biti „preko preče, naokolo bliže i brže“.

Duga noćna vožnja i vožnja po vrućini zamaraju i smanjuju koncentraciju vozača, tako da su potrebne pauze nakon sat-dva. Nosite dovoljno vode sa sobom, umivajte se i vi i vaši saputnici. Napunite vozilo gorivom da biste imali za rad klime i rad u mestu.

Duža vožnja bez odmora, kada ste na sunčanoj strani vozila, može da dovede i do sunčanice, bez obzira na klimatizaciju. Zato su potrebne zavese, kape i češće pauze da bi se vozač ili saputnik okrepio.

Stajanje vozila duže vreme, na granici, naplatnoj rampi ili zbog saobraćajne gužve, takođe može ugroziti zdravlje vozača i putnika (naročito male dece), pa je neophodno rashlađivati se, piti dosta tečnosti i umivati se. Raspitajte su gde su gužve i da li će se možda za sat-dva raščistiti, pa onda svratite na pumpu ili u motel i tu se u hladu odmorite.

Podsećamo da klima-uređaji, ako neprekidno i u dužem vremenskom periodu duvaju u noge, glavu ili u neki deo tela vozača ili saputnika – mogu bukvalno izazvati promrzline ili ukočenost.

Nikada nikog ne ostavljajte u zaključanom parkiranom vozilu! To se odnosi i na decu i na kućne ljubimce.

Ne zamara samo dnevna nego i duga noćna vožnja. Ona smanjuje koncentraciju vozača, tako da su potrebne pauze nakon nekoliko sati vožnje. Vezivanje pojasa je obavezno i korisno i za vozača i za putnike, jer su nevezani uspavani putnici i deca u najvećoj opasnosti prilikom „laših udesa“. A kada prođe gužva ili napustite carinu, nemojte „nagaziti gas“ da biste se ohladili pri brzini većoj od bezbedne.

Javne manifestacije i alkohol

Tokom avgusta ima mnogo manifestacija širom zemlje: „Guča“, „Belmužijada“, „Roštiljijada“ , „Gitarijada“, „Nišvil“, „Filmski susreti“… Ove manifestacije jesu dobre za turizam i kulturu, ali nemojte piti pa posle toga krenuti u saobraćaj, ma koliko deonica puta bila kratka.

Podsećamo, hladno pivo i vino opasni su po vrućini, a naročito u saobraćaju. Zato, ako pijete, nemojte voziti!

Napomena

Ne želimo da budemo dosadni, ali sve što smo naveli dešavalo se i opet se dešava, svake godine. Želimo da smanjimo zdravstvene probleme i povrede u saobraćaju, naročito smrtne slučajeve.

Ostavite komentar