najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sočiva u boji – oprez!

Mnogi bi hteli da promene „boju očiju“ menjajući boju kontaktnih sočiva koja nose, ali lekari upozoravaju na moguće opasnosti. Iako kozmetička sočiva samo „menjaju boju očiju“, ipak treba da budu profesionalno urađena, u skladu sa odgovarajućim zdravstvenim i bezbednosnim zakonskim propisima.

Zašto nositi kontaktna sočiva u boji?

Osobe kojima su stvarno potrebna sočiva u boji, mogu nositi profesionalna sočiva sa dioptrijom ili bez dioptrije radi promene boje očiju ili zaštite od jakog svetla.

Šta kažu pravila?

Zvaničnici kažu da se „zakonski regulisana“ i zdravstveno ispravna sočiva mogu naći u optičarskim radnjama ili preko interneta, ali samo registovanih prodavaca i proizvođača.

Svaka prodaja, odnosno kupovina, kontaktnih sočiva u boji od ilegalnih prodavaca nosi zdravstvene rizike po korisnike.

Koji su rizici?

Stručnjaci upozoravaju na to da bilo koja kontaktna sočiva, uključujući i sočiva u boji i kozmetička sočiva, treba nositi po odobrenju očnog lekara, uz savete o načinu pravilne upotrebe, skidanja, stavljanja, skladištenja i čišćenja (pranja).

Ilegalna prodaja (na crno) obično ne zadovoljava medicinske standarde i najčešće prodavci kažu da “ista veličina pristaje svima”.

Neodgovarajuće sočiva mogu ogrebati oko i povećavaju rizik od infekcije i oštećenja rožnjače, čak mogu dovesti do trajnog oštećenja vida.

Veoma je važan i upozoravajući savet stručnjaka: vrlo je opasno „deljenje sočiva“ među ljudima, jer je to jedan od načina prenošenja očnih infekcija.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike