Šta sa nesnosnim detetom?

Verovatno se svakom roditelju barem jednom desilo da ga je dete iznerviralo toliko da je poželeo da ga udari. U nastavku teksta prenosimo iskustvo jednog lekara sa savetima kako se kontrolisati u takvim situacijama.

Roditelji su doveli svoje dete staro 5 meseci i rekli da ono već nekoliko dana nije pomerilo svoju desnu ruku. Dete nije palo, a roditelji nisu znali kako je moglo da se povredi. Bebe od 5 meseci još uvek ne mogu da puze, pa je teško moglo da polomi ruku. Kada je rendgen pokazao da je u pitanju slomljena kost, majka deteta je počela da plače. Nakon toga je priznala da je njen muž jednoga dana, kada nije više mogao da podnese to što beba plače, detetu u besu zavrnuo ruku.

Roditelji nisu delovali kao osobe koje bi povredile svoje dete. Izgledali su kao „normalan“ par iz srednje klase i oboje su radili kao kompjuterski tehničari. Bili su ljubazni i fini i od takvog para možete očekivati da budu dobre komšije, dobri prijatelji i dobri roditelji. Pa šta je pošlo naopako?

Istina je da svako od nas može biti pod stresom, frustriran ili ljut. Posao i život mogu biti previše stresni, a roditeljstvo je samo odgovornost više. Kada imate problema preko glave, uključujući i stresne događaje, kao što je gubitak posla ili bolest, neprekidni plač bebe ili neposlušno dete mogu biti „kap koja će preliti čašu“.

Da li to opravdava udarenje deteta? Apsolutno ne. Zlostavljanje dece nikada nije odgovor. Fizička trauma ne samo da prouzrokuje fizičku bol dece u vreme zlostavljanja već može imati i dugotrajne posledice. Deca koja su hronično zlostavljana, u kasnijem životu mogu postati nasilna prema drugima ili to isto mogu raditi svojoj deci.

Postavlja se pitanje šta uraditi kada ste imali težak dan na poslu, kod kuće se vaše dete ponaša loše, a vi osećate potrebu da ga fizički kaznite. Šta uraditi kada ne znate šta da radite?

U takvim situacijama od ključnog je značaja da naučite kako da kontrolišete sebe. Evo nekoliko jednostavnih saveta:

  • Izbavite sebe ili svoje dete iz takve situacije. Ako vaše dete neće da ode u svoju sobu, vi se udaljite od njega. Ovo može biti veoma teško, ali jednostavno morate.
  • Pozovite prijatelja ili rođaka. Kada pričate sa nekim o problemu, možete se osloboditi negativnih osećanja, što će vam omogućiti da se sa određenom situacijom izborite na odgovarajući način.
  • Predajte dete bračnom drugu ili partneru i izađite u šetnju. I kratka šetnja od 10 minuta može da vam pomogne da se smirite.
  • Izbrojte polako do 10. To je nešto što uglavnom savetujemo deci, ali može biti veoma korisno i za roditelje.
  • Pokušajte da nadmudrite dete, da mu skrenete pažnju na nešto novo ili nešto drugo.

Suočavate se sa izazovima svakodnevnog života, ali treba naći vremena i za sebe. To može biti penušava kupka ili gledanje omiljene serije, bilo šta što će vam omogućiti da napunite baterije. Tako možete pomoći sebi da malo bolje upravljate stresnim situacijama kada se pojave.

Naše napomene

Deca su još mala i ona razmišljaju na svoj način, a ne protiv vas. Stavite se u njihovu kožu, setite se o čemu ste razmišljali kada ste vi bili mali. Dete ponekad ne shvata zašto nešto „mora“, zašto sad da prekine svoju igru, zašto…

Ne zaboravite da je deci „normalno“ da skaču, viču, da se valjaju, da šljapkaju u bari, da se igraju, da „kontriraju“ i da uživaju u svemu tome.

Postoji jedan jednostavan dečji odgovor: „Pa ja sam samo dete“.

Pesnici kažu:

  • „Sva su deca dobra, a neka su bolja!“
  • „Dete je dete od glave do pete, da ga volite i razumete!“

Napišite komentar