Šta sa viškom maljavosti?

Mnogi muškarci i žene imaju problema sa viškom maljavosti na licu ili drugim delovima tela. Osim što ponekad može delovati neprijatno, maljavost može da bude i nezdrava.
Stručnjaci kažu da ako primetite dramatične promene u rastu kose ili dlačica na nekim delovima tela, ne bi trebalo to da ignorišete, jer može ukazati na promene zdravstvenog stanja.
Kako znati da je višak maljavosti znak nekog zdravstvenog stanja?
Kod žena, na primer, može da dođe do povećanja nivoa androgena, tj. muških polnih hormona. Razvoj viška maljavosti usled toga može biti praćen i drugim simptomima, kao što su ozbiljne upale akni, povećana mišićna masa ili promene u glasu, a sve to može predstavljati znak promene zdravlja.
Ostali uzroci mogu biti: tumor nadbubrežne žlezde, otpornost na insulin, hormonski poremećaj izazvan visokim nivoom kortizola u krvi i drugo.
Da li neki lekovi mogu izazvati višak maljavosti?
Da, a neki od takvih lekova su minokidil, fenitoin, ciklosporin, danazol, anabolički steroidi, metildop, progestin i drugi.
Kako se osloboditi viška maljavosti?
U zavisnosti od osnovnog uzroka prekomerne maljavosti, koriste se hormonske terapije, ali postoji i određeni broj nehormonskih terapija, a to su:

  • Laserska depilacija je tretman koji je najbolji za pacijente sa svetlom kožom, a tamnom i gustom kosom, mada ima i onih posebno dizajniranih za tamne tipove kože. U proseku vas 6 do 8 tretmana može trajno osloboditi 80% viška dlačica.
  • Elektroliza je tretman u kome se koriste hemiklaije ili toplota kako bi se uništio folikul dlake. Prednost ove metode je u tome što takođe nudi trajno uklanjanje dlaka, ali ima i određenih mana. Svaki folikul se tretira zasebno, što može predstavljati dug i mukotrpan postupak koji se mora ponavljati na nedeljnom nivou, a čitav proces trajnog ukanjanja dlačica mogao bi da potraje i godinama.
  • Kreme za uklanjanje viška dlačica predstavljaju najzamorniji a ujedno i najmanje efikasan način za privremeno uklanjanje. Kreme mogu iritirati kožu, a rezultati traju u proseku oko nedelju ili dve dana.
  • Izbeljivanje je tehnika koja zahteva ponavljanje svakih nedelju do dve dana kako bi gruba i tamna kosa bila neprimetna.
  • Čupanje pincetom i depilacija su tehnike koje mogu da uklone dlačice od jedne do tri nedelje, ali mogu da izazovu i neželjene efekte. Čupanje pincetom može da izazove urasle dlake, dok depilacija može da izazove opekotine ili privremenu iritaciju kože.
  • Brijanje zahteva dnevno održavanje, a u nekim slučajevima može biti potrebno čak i dva puta dnevno.

Koja od ovih procedura se najviše isplati?
Iako nema zvaničih istraživanja, gledano na duže staze, verovatno je da bi lasersko uklanjanje bilo najisplativije. Ono nudi stalnu redukciju viška maljavosti, dok ostali privremeni tretmani nose sobom stalne troškove tokom vremena. Osim toga, lasersko uklanjanje malja zahteva manji broj tretmana u poređenju sa elektrolizom koja je jedina preostala metoda koja nudi trajno uklanjanje dlačica.
Cena laserskog uklanjanje zavisi od mesta i veličine regije koja se tretira i utvrđuje se nakon pregleda pacijenta, a u Srbiji se cene kreću od 3000 dinara pa naviše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.