najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Starost – problem u vožnji?

Koja je starosna granica sposobnosti za vožnju? Mnogi sebe smatraju sposobnim za vožnju čak i u veoma poznim godinama, ali se postavlja pitanje bezbednosti, kako njihove, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

Poznato je da je svakim danom sve više i više učesnika u saobraćaju, počev od motornih vozila preko bicikala pa sve do pešaka. Zato se novo istraživanje bavi sposobnostima i rizicima starijih osoba koje upravljaju motornim vozilima.

Prvi testovi otkrili su da osobe preko 65 godina obrađuju jednu informaciju u saobraćaju jednako brzo kao i osobe od 30 ili 18 godina, ali su dalji testovi pokazali tri puta sporiju obradu informacija i reakciju starijih osoba kada su suočeni sa više informacija istovremeno.

Istraživači ukazuju na ovaj bitan podatak, jer kao posledicu može imati manju bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Danas svaki vozač mora biti maksimalno koncentrisan na vožnju i spreman za prijem više informacija istovremeno, kako na putevima u gradu, tako i na magistralnim i autoputevima.

Na novijim testiranjima, razlika u zahtevnosti zadataka i brzini reagovanja između starijih i mlađih osoba nije bila velika, ali je zato kod starijih osoba primećena velika usporenost u brzini obrade podataka i reagovanju na njih.

Prema istraživanju iz 2010. godine, stariji vozači nisu skloni izazivanju saobraćajnih nesreća, za razliku od vozača srednjih godina ili mlađih, ali je i tada primećena njihova usporenost u donošenju odluka kada su za volanom.

Gledano sa pozitivne strane, stariji vozači u vožnji oslanjaju se na strateško razmišljanje, imaju manje rizično ponašanje, kao i manje rizičnu brzinu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike