najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tablet uređaji i deca

Ne tako davno bilo je nezamislivo da se deca igraju uz elektronske uređaje i mobilne telefone. Jedini njihov kontakt sa elektronskim uređajima bio je putem crtanih filmova na televiziji, a ostalo vreme bilo je rezervisano za kreativnost i maštu samog deteta.

Danas svako dete ima mobilni telefon, tablet računar, konzolu, daljinski upravljač, aj-ped ili aj-pod… Samim tim, opravdano se nameće pitanje kreativnosti, mašte i kulture deteta.

Bostonski univerzitet sproveo je istraživanje o eventualnim posledicama i štetnosti elektronskih uređaja za razvoj deteta.

Naučnici su otkrili su da tablet uređaji smiruju malu decu, ali i da loše utiču na njihov emocionalni razvoj i miran san. U poslednje vreme tablet uređaje nazivaju elektronskim bebisiterkama – roditelji privremeno dobiju mirnu decu, a šta će biti posle – malo ko razmišlja.

Deca mlađa od 3 godine, dokazano je, uče jedino iz stvarne životne interakcije, a ne gledanjem televizije ili videa. Za predškolsku i školsku decu tablet, mobilni i drugi uređaji mogu biti od koristi i u nastavi i za razvoj.

Glavni nedostaci upotrebe tablet uređaja:

  • dugo korišćenje tableta smanjuje kod deteta jezičku sposobnost i međuljudsku interakciju
  • korišćenje tableta umesto normalne igre može ometati razvoj socijalnih veština, empatije i sposobnosti rešavanja problema
  • uređaji mogu poremetiti razvoj senzomotornih i vizuelnomotornih sposobnosti, koja su važne za učenje i primenu matematike i nauke
  • primetno je da deca više vole da gledaju u ekran nego da se igraju napolju, što može uticati na „fizičko zakržljavanje“
  • nastavnici i vaspitači primetili su da govor dece podseća na govor likova sa uređaja, a ne na govor ljudi

Zaključak

Danas za roditelja predstavlja veliki problem to što njihova deca više vremena provode u virtualnom svetu nego u stvarnom, a tablet uređaj nikada ne može da zameni pravi život u divnoj i brižnoj porodici. Zapamtite da vreme u zatvorenom prostoru bez fizičkih aktivnosti ne može nikako da zameni igru na svežem vazduhu i prirodnom svetlu.

Zato za početak isplanirajte vreme svom detetu i birajte sadržaje koji mu se serviraju. Obezbedite detetu da manje sedi, manje bude uz elektronske uređaje, a da što više šeta i bude u prirodi, baveći se trčanjem ili sportskim aktivnostima, u društvu sa pravom decom, a ne sa virtuelnim junacima.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike